spot_img

U Brčkom sve više mladih obolijeva od šećera

Published:

- Advertisement -

U Brčko distriktu sve je više mladih do 30 godina oboljelih od dijebetesa, u narodu poznatije kao “šećer”, izjavio je prim. dr. Dragan Pejić, šef zdravstvene stanice “Brezik”. Dr. Pejić u razgovoru za Radio Brčko objašnjava kako se boriti sa ovom bolešću, koliko je povezana s drugim oboljeljima i kako je kontrolisati.

Zvaničan stav oficijelne medicine je da je dijabetes autoimuna bolest s kojom se može živjeti, uz pravilnu terapiju i zdrav način života. Kakav je proces njenog balansiranja kod različite grupe oboljelih?

  • Dijabetes mellitus  je oboljenje koje se može držati pod kontrolom cijelog života, ali se u principu ne može izliječiti, u smislu da prestane i da pacijent prestane uzimati lijekove u fazi uzimanja insulina. U vezi je sa ishranom, fizičkom aktivnošću, zdravim  životom, uz znanje propisane terapije. Kod nas su najučestaliji tipovi dijebetesa tip 1 i tip 2. Tip 1 nekada zvan juvenilni dijebetes se javlja u mladostu, dok se tip 2 javlja kasnije, a nekada su ga zvali starački. No, to nije više starački, može ga dobiti i osoba sa trideset godina. Tip 1 se apsolutno liječi insulinskom terapijom , jer je došlo do uništavanja beta ćelija u pankreasu, koje luči insulin, te se mora preći na zamjensku terapiju. Kod tipa 2 mnogo češći je uzrok rezistencija (otpornost) perifernih ćelija na insulin, što se prevalizi lijekovima i higijensko-dijeteskim režimom.

Koje su veze šećerne bolesti i krvnog pritiska?

  • Povišen krvni pritisak se pojavljuje kao komorbiditet šećerne bolesti. Nije dokazano da povišen pritisak izaziva dijebetes mellitus. Ono što je karakteristično za dijebetes je da se pet do sedam godina, prije samog  otkrivanja, javljaju promjene na ciljanim, tzv. target organima- krvnim sudovima, gdje već prije otkrivanja, imamo oštećenja i vrlo često komorbitete – prateće bolesti koje idu uz dijbetes. Krvni pritisak kao faktor rizika ne utiče posebno na dijebetes kao oboljenje samo za sebe.

Koje komplikacije može uzrokovati dijebetes?

  • To su prije svega dijabetična retinopatija (oštećenje očiju) , dijabetična nefropatija  (oštećenje malih krvnih sudova na parenhimu bubrega, čijom nerugulacijom pacijent obično zavržava na dijalizi ) i krvni pritisak kao česti pratilac dijabetesa.

Šećerna bolest je glavni krivac stalnog porasta bubrežnih bolesnika. Koji je prvi znak oštećenja bubrega?

  • Osnovni problem dijabetične nefropatije je to što bubrezi prvi stradaju i u tzv. preddijabetesu, u urinu se vrlo često prisutnost malih količina albumina, kao prvi znak oštećenja bubrega.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, u porastu je broj mladih do trideset godina, koji obolijevaju od šećerne bolesti. Kakva je situacija u Brčko distriktu?

  • Svi podaci, kako u svijetu tako i kod nas, govore  da je u porastu broj oboljelih od dijebetesa i tipa 1 i  tipa 2 . U posljednje vrijeme granica se spušta na sve mlađe osobe, koje obolijevaju od tipa 2, što je najčešće povezano s genetskom predispozicijom i nezdravim načinom života, te stresom kao “okidačem”  kod predisponirane osobe.

Što savjetujete kao preventivu za dijebetes?

  • Redovne kontrole labaratorijkih nalaza, zdrav način života i fizičku aktivnost.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img