U Brčkom sutra otvaranje Fondacije Ekmečić

Povodom sutrašnjeg otvaranja prve i jedine Ostavštine, Fondacije Legat kuće Ekmečić u Brčkom, danas je održana konferncija za novinare na kojoj je Enes Pašalić, prvenstveno kao prijatelj ove porodice ali i moderator konferencije, rekao da se radi o izuzetno vrijednom umjetničkom fundusu sa preko 3.000 slika i kiparskih djela, koje porodica Ekmečić stavlja na raspolaganje gradu Brčko.

“Nadam se ćemo da ovaj vrijedan poklon, mi Brčaci znati cijeniti. U osnovi ostavština je članova porodice Ekmečić, od našeg rahmetli Seada Ekmečića s kojim dijelimo puno toga zajedničkog, Osmana Ekmečića jednog od braće, Ešrefa i Fadila Ekmečića, koji ima jednog divnog sljedbenika, svoju kćerku Selu, koja je u osnovi svih ovih radnji, priprema i afirmiranja ovoga što jeste Legat, do Mirzeta Morića, afirmisanog skulptora u Parizu”, kazao je Pašalić.

- Reklama -

Sela Ekmečić Tecilazić, kazala je da se na ideju da se Brčkom poklone sve umjetničke vrijednosti familije Ekmečić došlo nakon smrti Seada Ekmečića, akademskog kipara i autora brčanske “Fontane mladosti”.

“Poslije njegove smrti ostala je kuća na podijelu. Međutim, mi smo dislocirani iz Brčkog i niko više ne živi od familije u Brčkom. Onda smo odlučili da se sve te umjetnine vrate u Brčko i da se pokuša napraviti ovo što se zapravo i napravilo.

Tu smo sretni što se familija u tome nije   razjedinila, već smo se između sebe dodatno povezali. Isto tako se nadamo da će tu ideju prepoznati grad Brčko i da će shvatiti da izlazak iz provincije ide i na ovaj način”, dodala je.

Osnivač Fondacije Legat kuće Ekmečić, 88 godišnji akademski slikar Mevludin Ekmečić,  iako već više od 50 godina živi u Tuzli, istakao je da je odlučeno da Legat bude u Brčkom, zato što su emotivno vezani za ovaj grad u kojem su odrasli i proveli najljepše dane svoje mladosti.Prije konferencije, fondaciju su posjetili i prvi ljudi Distrikta, koji su, prema riječima Enesa Pašalića, iskazali jedan respekt i dali svoju podršku jednoj ovakvoj gesti, na čemu im se Pašalić zahvalio u ime Legata. Takođe, ovom prilikom, zahvalio se i svim sljedbenicima porodice Ekmečić jer su Brčkom darovali izuzetno vrijedan poklon.

Fondacije Legat kuće Ekmečić, na adresi Savska 2, kod graničnog prelaza, biće otvoren sutra u 11 sati.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime