U Brčkom registrovano preko četiri hiljade komada oružja

Zvanični podaci ministarstava unutrašnjih poslova govore kako su u Bosni i Hercegovini prošle godine legalno registrovana 278.272 komada oružja.

Otprilike svaki 12. stanovnik BiH legalno je naoružan ukoliko se uzmu u obzir već zastarjeli podaci iz posljednjeg popisa stanovništva.

U izvještaju su navedeni i podaci za Brčko distrikt koji govore kako je prošle godine registrovano 4.010 komada oružja. U poređenju s podacima o broju stanovnika može se doći do zaključka da je svaki 21. stanovnik Brčko distrikta naoružan.

Prema najnovijim podacima, u Brčko distriku je registrovano oko 4.700  komada oružja, kaže Gordana Buha, šef Odsjeka upravno – pravnih poslova i logistike Policije Brčko distrikta.

Posebno je važno istaći kako je nemoguće izdvojiti precizne podatke u odnosu na popis stanovništva i to zbog različitih metodologija, ali i promjene podataka u periodu od 2013. do 2019. godine (broj umrlih, broj punoljetnih osoba, državljana koji su odselili i slično).

Buha je podsjetila vlasnike oružja da 30 dana prije isteka dozvole za držanje oružja moraju podnijeti zahtjev za produžetak te dozvole. U suprotnom podnosi se prekršajna prijava, zatim slijede kazne koje nisu male i kreću se oko 800 maraka i na kraju oduzimanje oružja.

Zakonom su propisani uslovi po kojima se oružje može držati samo u metalnim ili drvenim sanducima koji su obezbijeđeni i koji nisu pristupačni članovima porodice ili trećim licima.

Poseban je postupak za davanje odobrenja za nošenje oružje i tu je zakonom taksativno nabrojano kada jedno livce može nositi oružje.

Gordana Buha je i ovom prilikom pozvala građane distrikta da svo oružje koje nelegalno posjeduju predaju policiji na uništenje ili svedu u zakonske okvire, napominjući da za to neće snositi nikakve sankcije.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime