U Brčkom razvili vlastitu proizvodnju opreme za pčelare

U malom pogonu za proizvodnju pčelarske opreme Milana Dragičevića iz Brčkog dnevno se proizvede 120 satnih osnova, a proizvodnja od 300 pčelinjih košnica meri se na mesečnom nivou.

Ovu proizvodnju Dragičević je započeo proletos uz pomoć programa Farma dva USAID-a, koji je Udruženju „Golub“, u okviru koga je i otvoren pogon, donirao mašine u vrednosti 36.000 KM. Vlastita ulaganja su iznosila oko 40.000 KM.

Dragičević kaže da je na ideju o otvaranju pogona došao pre par godina slušajući pčelare koji su se žalili na problem sterilirizacije voska, nedovoljno repromaterijala, košnica.

– Uradio sam projekat i dobio podršku za otvaranje pogona u kome sada stalno radi troje ljudi, a povremeno za proizvodnju satnih osnova honorarno angažujemo još dva radnika. Naše proizvode uglavnom kupuju pčelari iz Brčko distrikta, ali i iz cele BiH. Potrebe tržišta su takve da bi proizvodnju i broj zaposlenih mogli povećati, ali za sada ne nemeravamo neka velika proširenja – kaže Dragičević.

Ističe da će još neko vreme ostati na postojećem nivou proizvodnje jer svaki veći zahvat zahteva novac za dodatna ulaganja, a problem predstavlja i sirovina.

– Nemamo dovoljno voska za satne osnove i pronalazimo način kako da ga nabavimo. Razmišljamo o otkupljivanju voska od naših pčelara ali oni ga uglavnim već koriste kod nas za uslužnu izradu satnih osnova. Razmatramo i mogućnosti nabavke vosak iz uvoza pri čemu je veoma bitno da on bude pouzdnog kvaliteta – objašnjava Dragičević i dodaje da ništa manji problem nije ni obezbeđivanje druge sirovine, drveta za izradu košnica. Iako nije reč o retkoj ili skupoj vrsti drveta teško ga nabavljaju, piše Srpskainfo.

– To je obično jeftinija vrsta drveta ali ono mora biti kvalitetno i čisto, bez čvorova – kaže Dragičević.

Pčelarska oprema koja se ovde proizvodi pristupačnija je brčanskim pčelarima jer je za njih obezbeđen poseban popust koji se u zavisnosti od proizvoda kreće od pet do 30 odsto.

Milorad Vasić, dugogodišnji pčelar iz Brčkog, kaže da je otvaranje ovog pogona za njih od velike koristi.

– Imao sam 50 kilograma svog voska i ovde sam ove godine izvlačio satne osnove. Dobro je, zadovoljan sam. Niko to pre ovde nije radio pa sam išao godinama u Bijeljinu. Dobro je što se naše udruženje „Matica“ povezalo sa njima pa imamo i popust u svemu što rade – kaže Vasić dok razgleda košnice koje namerava da kupi.

Nikola Kerezović predsednik Udruženja pčelara „Matica“ kaže da je pogon za proizvodnju pčelarske opreme i satnih osnova veoma važno za sve pčelare.

– Ovde sada jeftinije nabavljamo opremu koju Milan proizvodi, možemo sami da pravimo pogače za ishranu pčela, a nedavno smo tu pored pogona otvorili i prostoriju za rad udruženja gde se okupljamo, razmenjujemo iskustva, rešavamo probleme – kaže Kerezović.

Otvorili Pčelarski centar

Brčanski pčelari razvili su Pčelarski centar koji je kažu jedini u BiH. U okviru ovog centra je stalna škola pčelarstva koja ima ogledni pčelinjak od 30 košnica.

– Sve više ljudi se zanima za uzgoj pčela i dolazi ovu školu. Prošle godine imali smo oko 30 polaznika – kaže Dragičević.

 

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime