spot_img
spot_img

U Brčkom prvi registrovani slučaj: Divlja svinja uginula od afričke kuge, raste opasnost od širenja zaraze

spot_img
spot_img

U brčanskom naselju Islamovac pronađen je leš divlje svinje koja je uginula zbog zaraze afričkom kugom i to je prvi registrovan slučaj zaraze kod divljih svinja u BiH, rekao je danas šef Pododjeljenja za veterinarstvo u Vladi distrikta Stevan Radić.

Radić je rekao novinarima da je leš divlje svinje pronađen u petak, 14. jula u naselju Islamovac i da su rezultati testiranja, koji su stigli u subotu, potvrdili da je uzrok uginuća afrička kuga.

– Ovo samo potvrđuje tvrdnje stručnjaka da su divlje svinje prenosioci zaraze. Divlja svinja ima radijus kretanja do 100 kilometara u 24 časa. To pokazuje u kojoj smo opasnosti od širenja zaraze u ovom trenutku – rekao je Radić.

On je naveo da je na području distrikta do sada afrička kuga svinja registrovana u 31 domaćinstvu u kojima je eutanizirano ukupno 625 domaćih svinja.

Radić je istakao da su novi slučajevi zaraze otkriveni u dva domaćinstva u mjesnim zajednicama Plazulje i Brezovo Polje, koja su blizu zaraženih lokacija koje se nalaze na području Bijeljine.

– Uzeli smo sedam novih uzoraka u domaćinstvima koja su već ranije bila uzorkovana i čekamo rezultate. Očekujemo da budu pozitivni. Službe u Brčkom raspolažu sa dovoljnim količinama sredstava za eutanaziju zaraženih životinja. Bolest se širi u BiH – rekao je Radić.

 

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img