spot_img
spot_img

У Брчком прослављен Видовдан

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ломљењем славског колача и великим народном литијом, у Брчком је данас обиљежен највећи српски национални празник Видовдан, који православни Срби у Брчком обиљежавају и као крсну славу града.

Предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић, који је био и домаћин славе, рекао је да је ово централни догађај у оквиру манифестације “Видовдански дани”, која траје мјесец дана.

“Иако након проглашења дистрикта Видовдан није званична слава града Брчког, важно је да се ми у својој свијести и у свакодневном понашању држимо Косовског завјета, јер је то много трајније од било каквог папира”, изјавио је Милић

Он је нагласио да су данас посебно радосни због присуства Кнута Торесена, потпуковника Норвешке војске који се на челу интервентног вода КФОР-а за вријеме погрома Срба на Косову и Метохији, супротставио Албанцима и спријечио их у намјери да запале и униште манастир Грачаница.

За тај подвиг Сретењским орденом њега је одликовао предсједник Србије Александар Вучић.

Потпуковник Торесен је изјавио да је за њега велика привилегија што је данас у Брчком на Видовдан и што му је указана част да, носећи крст, предводи литију улицама Брчког.

“Моје мисли су и данас са Србима са Косова и Метохије, који страдају само зато што су Срби. Одбрана Срба и светиња, које су баштина хришћанске Европе, је обавеза цијелог цивилизованог свијета, а не само Срба”, рекао је Торесен.

“Видовдански дани” у Брчком, које је уз благослове Епископа Фотија организовао Конзервативни клуб, а под покровитељством предсједника Скупштине дистрикта, биће завршене 30. јуна бесједом српског академика Матије Бећковића у брчанском Дому културе.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img