spot_img
spot_img

U Brčkom proslavljen Vidovdan

spot_img
spot_img

Lomljenjem slavskog kolača i velikim narodnom litijom, u Brčkom je danas obilježen najveći srpski nacionalni praznik Vidovdan, koji pravoslavni Srbi u Brčkom obilježavaju i kao krsnu slavu grada.

Predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić, koji je bio i domaćin slave, rekao je da je ovo centralni događaj u okviru manifestacije “Vidovdanski dani”, koja traje mjesec dana.

“Iako nakon proglašenja distrikta Vidovdan nije zvanična slava grada Brčkog, važno je da se mi u svojoj svijesti i u svakodnevnom ponašanju držimo Kosovskog zavjeta, jer je to mnogo trajnije od bilo kakvog papira”, izjavio je Milić

On je naglasio da su danas posebno radosni zbog prisustva Knuta Toresena, potpukovnika Norveške vojske koji se na čelu interventnog voda KFOR-a za vrijeme pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, suprotstavio Albancima i spriječio ih u namjeri da zapale i unište manastir Gračanica.

Za taj podvig Sretenjskim ordenom njega je odlikovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpukovnik Toresen je izjavio da je za njega velika privilegija što je danas u Brčkom na Vidovdan i što mu je ukazana čast da, noseći krst, predvodi litiju ulicama Brčkog.

“Moje misli su i danas sa Srbima sa Kosova i Metohije, koji stradaju samo zato što su Srbi. Odbrana Srba i svetinja, koje su baština hrišćanske Evrope, je obaveza cijelog civilizovanog svijeta, a ne samo Srba”, rekao je Toresen.

“Vidovdanski dani” u Brčkom, koje je uz blagoslove Episkopa Fotija organizovao Konzervativni klub, a pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine distrikta, biće završene 30. juna besjedom srpskog akademika Matije Bećkovića u brčanskom Domu kulture.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img