spot_img

U Brčkom počelo zaprašivanje larvi komaraca

Published:

Šef Higijensko-epidemiološke službe JZU “Zdravstveni centar Brčko” dr. Mirjana Kuzmanović potvrdila je da ekipe Službe trenutno sprovode proljetnu deratizaciju , odnosno uništavanje miševa i svih glodara – prenositelja zaraznih bolesti. Ona je naglasila da se uporedo s tim, u večernjim satima, vrši i zaprašivanje larvi komaraca, čija su gnijezda u porastu, radi enormno visokih temperature za ovo doba godine.

“Zaprašivanje će se vršiti tokom cijelog mjeseca, od periferije do centra grada. Larvicidne tretmane smo do sada odradili u Vučilovcu i Ciglanama, Brki, dijelu obale rijeke Save, a nastavljamo prema područjima gde su legla larvi topografski jasno označena i vidljiva”, poručila je doktorica Kuzmanović, upozoravajući domaćinstva da redovno kose travu u svojim dvorištima, jer su ovakve temperature idealne za pojavu  zmija.

“Period je zelenila i apelujemo roditeljima, koji sa svojom djecom borave u prirodi, da  povedu računa o krpeljima. Poslije povratka s izletišta, djeci se treba prvo istresti garderoba i pregledati tijelo. Krpelj po tijelu luta dva sata, dok ne nađe pogodnu lokaciju, a to su obično nezgodna mjesta na koži”, objašnjava dr. Kuzmanović, naglašavajući da se krpelji nikada ne vade “na svoju ruku”, a u slučaju kad je to neizbiježno, savjetuje njegovo otkanjanje kružnim pokretima po koži, uz pomoć običnog sapuna, u smjeru suprotnom kazaljkama na satu.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img