U Brčkom počela “Škola za trudnice – Psihološka podrška trudnicama, porodiljama i tatama”

Brojne psihološke studije pokazuju da je period prvog tromjesječja trudnoće za većinu žena obilježen burnim emocijama, strahovima i nemirom.

Kako bi se uklonile ili smanjile ove pojave u Brčkom sa radom je počela “Škola za trudnice – psihološka podrška trudnicama, porodiljama i tatama”.

Škola je pokrenuta za Dan žena, odnosno Dan Brčko distrikta BiH i ujedno je održana i radionica.

- Reklama -

Voditeljica Škole je mr. sc. Edina Osmić Šadić koja na poseban i stručan način pruža budućim majkama podršku kako bi lakše prevazišle navedene probleme u toku trudnoće.

Ona je istakla da je ovaj oblik Škole i edukacije bio potreban i u Brčkom kako bi se izašlo u susret trudnicama i pomoglo u rješavanju emocionalnih problema i sl.

Između ostalog ona je napomenula da se Brčko napokon budi kada je ova problematika u pitanju i bez obzira što će uskoro biti još par škola, zbog dobre komunikacije termini se neće preklapati kako bi trudnice mogle uzimati učešće.

“Kod nas podršku u radu daje i stručno osoblje medicinske sestre. Naš osnovni cilj je svakako podršku trudnicama i porodiljama jer svjesni smo da buduće majke sve češće se sureću sa problemima kao npr. u prvim danima sa bebom, a posebno tokom 9 mjeseci trudnoće”, rekla je Osmić.

Jedna od tema Škole biće i kako se trebaju ponašati buduće tate, jer kako Osmić ističe ne treba zaboraviti da se moraju oba roditelja uključiti u ovaj problem.

Svi oni koji su zaintereovani mogu se javiti putem Fejsbuk stranice – OVDJE.

Termini su četvrtkom od 18 časova.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime