spot_img
spot_img

У Брчком ове године евидентирано 180 миграната

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Прије дванаест година Генерална скупштина Уједињених народа прогласила је 18. децембар Међународним даном миграната. Још 1990. године на тај је дан усвојена Конвенција за заштиту свих миграната радника и чланова њихових породица.

Миграције су постале глобални феномен и према посљедњим објављеним подацима Уједињених нација међународни мигранти чине 3,5 одсто глобалне популације, односно у свијету живи око 200 милиона миграната.

У Служби за послове са странцима, Теренски центар Брчко, током 2019. године на подручју Дистрикта евидентирано је 180 илегалних миграната. За њих 170 су издате потврде о израженој намјери за тражење азила, док је њих 10 издатим рјешењем протјерано из БиХ.

“Већина миграната долази из Пакистана, Либије, Афганистана, Индије, Сирије, Ирака и Алжира”, каже Јован Стојичић, шеф ове Службе. Он је додао да за сада у Брчко дистрикту нису забиљежени већи проблеми са мигрантима.

За сад се мигранти обично кратко задржавају на простору Брчко дистрикта и није било потребе да се размишља о њиховом организованом смјештају за који Брчко нема расположиве капацитете.

Министарство сигурности Босне и Херцеговине поводом 18. децембра, Међународног дана миграната, позвало је Европску унију (ЕУ) и земље региона на заједничку одговорност и активности на рјешавању мигрантског питања.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img