U Brčkom ove godine evidentirano 180 migranata

Prije dvanaest godina Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 18. decembar Međunarodnim danom migranata. Još 1990. godine na taj je dan usvojena Konvencija za zaštitu svih migranata radnika i članova njihovih porodica.

Migracije su postale globalni fenomen i prema posljednjim objavljenim podacima Ujedinjenih nacija međunarodni migranti čine 3,5 odsto globalne populacije, odnosno u svijetu živi oko 200 miliona migranata.

U Službi za poslove sa strancima, Terenski centar Brčko, tokom 2019. godine na području Distrikta evidentirano je 180 ilegalnih migranata. Za njih 170 su izdate potvrde o izraženoj namjeri za traženje azila, dok je njih 10 izdatim rješenjem protjerano iz BiH.

“Većina migranata dolazi iz Pakistana, Libije, Afganistana, Indije, Sirije, Iraka i Alžira”, kaže Jovan Stojičić, šef ove Službe. On je dodao da za sada u Brčko distriktu nisu zabilježeni veći problemi sa migrantima.

Za sad se migranti obično kratko zadržavaju na prostoru Brčko distrikta i nije bilo potrebe da se razmišlja o njihovom organizovanom smještaju za koji Brčko nema raspoložive kapacitete.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, pozvalo je Evropsku uniju (EU) i zemlje regiona na zajedničku odgovornost i aktivnosti na rješavanju migrantskog pitanja.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime