U Brčkom otvorena izložba akademskog vajara Seada Ekmečića

U Umjetničkoj galeriji u Brčkom danas je otvorena Izložba skluptura i crteža akademskog vajara Seada Ekmečića.

Izložba će biti otvorena 15 dana.

- Reklama -

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je novinarima da je izložba organizovana povodom premještanja fontane „Mladosti“ koja je zaštitni znak Brčkog, a čiji autor je Sead Ekmečić.

„Kada su pitali Seada Ekmečića šta je za njega misterija življenja on je rekao da je to reinkarnacija. Danas smo reinkarnirali gradsku fontanu, a samim tim i umjetnost, i nadam se, cijelo naše društvo“, istakla je Đurovićeva.

Predsjednik Legata Ekmečić u Brčkom Sela Tecilazić istakla je da je jedno malo umjetničko djelo pokrenulo sve građane Brčkog da podrže inicijativu Brčaka Alosmana Ahmetovića o premještanju fontane, a koju je pokrenuo prije 15 godina.

„To je pobjeda grada i građanske opcije nad politikama, potreba ljudi za onim izgubljenim vrijednostima koje su u ovom ratu stradale, a to su vrijednosti ljepote, suživota i nečega što nije politička poruka“ rekla je Tecilazićeva.

Fontana je prethodno više puta premještana sa centralnog mjesta na Trgu mladih, da bi konačno našla svoju stalnu lokaciju u neposrednoj blizini Umjetničke galerije na tom trgu.

Da se fonatana nalazi na sadašnjoj lokaciji i da bude okrenuta prema rijeci Savi bila je i želja njenog autora Seada Ekmečića.

Fontanu mladosti akademski vajar iz Brčkog Sead Ekmečić napravio je 1963. godine, a simbolizuje povezanost čovjeka i rijeke, odnosno Brčaka sa Savom.

 

 

 

(radiobrcko.ba/foto: Arhivističko udruženje Brčko distrikta BiH)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime