spot_img
spot_img

У Брчком отворена изложба академског вајара Сеада Екмечића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Умјетничкој галерији у Брчком данас је отворена Изложба склуптура и цртежа академског вајара Сеада Екмечића.

Изложба ће бити отворена 15 дана.

Кустос Умјетничке галерије Соња Ђуровић рекла је новинарима да је изложба организована поводом премјештања фонтане „Младости“ која је заштитни знак Брчког, а чији аутор је Сеад Екмечић.

„Када су питали Сеада Екмечића шта је за њега мистерија живљења он је рекао да је то реинкарнација. Данас смо реинкарнирали градску фонтану, а самим тим и умјетност, и надам се, цијело наше друштво“, истакла је Ђуровићева.

Предсједник Легата Екмечић у Брчком Села Тецилазић истакла је да је једно мало умјетничко дјело покренуло све грађане Брчког да подрже иницијативу Брчака Алосмана Ахметовића о премјештању фонтане, а коју је покренуо прије 15 година.

„То је побједа града и грађанске опције над политикама, потреба људи за оним изгубљеним вриједностима које су у овом рату страдале, а то су вриједности љепоте, суживота и нечега што није политичка порука“ рекла је Тецилазићева.

Фонтана је претходно више пута премјештана са централног мјеста на Тргу младих, да би коначно нашла своју сталну локацију у непосредној близини Умјетничке галерије на том тргу.

Да се фонатана налази на садашњој локацији и да буде окренута према ријеци Сави била је и жеља њеног аутора Сеада Екмечића.

Фонтану младости академски вајар из Брчког Сеад Екмечић направио је 1963. године, а симболизује повезаност човјека и ријеке, односно Брчака са Савом.

 

 

 

(radiobrcko.ba/foto: Arhivističko udruženje Brčko distrikta BiH)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img