U Brčkom otvorena izložba akademskog vajara Seada Ekmečića

U Umjetničkoj galeriji u Brčkom danas je otvorena Izložba skluptura i crteža akademskog vajara Seada Ekmečića.

Izložba će biti otvorena 15 dana.

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je novinarima da je izložba organizovana povodom premještanja fontane „Mladosti“ koja je zaštitni znak Brčkog, a čiji autor je Sead Ekmečić.

„Kada su pitali Seada Ekmečića šta je za njega misterija življenja on je rekao da je to reinkarnacija. Danas smo reinkarnirali gradsku fontanu, a samim tim i umjetnost, i nadam se, cijelo naše društvo“, istakla je Đurovićeva.

Predsjednik Legata Ekmečić u Brčkom Sela Tecilazić istakla je da je jedno malo umjetničko djelo pokrenulo sve građane Brčkog da podrže inicijativu Brčaka Alosmana Ahmetovića o premještanju fontane, a koju je pokrenuo prije 15 godina.

„To je pobjeda grada i građanske opcije nad politikama, potreba ljudi za onim izgubljenim vrijednostima koje su u ovom ratu stradale, a to su vrijednosti ljepote, suživota i nečega što nije politička poruka“ rekla je Tecilazićeva.

Fontana je prethodno više puta premještana sa centralnog mjesta na Trgu mladih, da bi konačno našla svoju stalnu lokaciju u neposrednoj blizini Umjetničke galerije na tom trgu.

Da se fonatana nalazi na sadašnjoj lokaciji i da bude okrenuta prema rijeci Savi bila je i želja njenog autora Seada Ekmečića.

Fontanu mladosti akademski vajar iz Brčkog Sead Ekmečić napravio je 1963. godine, a simbolizuje povezanost čovjeka i rijeke, odnosno Brčaka sa Savom.

 

 

 

(radiobrcko.ba/foto: Arhivističko udruženje Brčko distrikta BiH)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime