spot_img
spot_img

У Брчком отворен сајам образовања и запошљавања

spot_img
spot_img

Завод за запошљавање Брчко дистрикта БиХ у сарадњи с Омладинским центром “Вермонт“, уз подршку Владе Брчко дистрикта БиХ, данас је организовао “V сајам образовања и запошљавања“.

Манифестација је осмишљена као скуп најбитнијих учесника тражишта рада, односно послодаваца, незапослених, образовног сектора, надлежних државних институција и организација.

Из брчанског Завода за запошљавање истакли су да сајам постаје све значајнији што је резултат све већег броја учесника јер на овај начин се ствара повољнија радна клима и информише се о тренутном стању тржишта рада. Такођер, свршени основци и средњошколци имају прилику информисати се о даљем образовању и усавршавању.

На овогодишњем сајму образовања и запошљавања више од 70 представника из образовног и привредног сектора је презентовало своје програме рада и студирања, док је више од 1000 активних тражилаца посла на брчанском Заводу за запошљавање и ученика брчанских основних и средњих школа посјетило сајам.

-На овакав начин покушавамо да направимо одређену врсту синергије између тржишта рада и незапослених лица, односно будућих потенцијалних радника који су још у школским клупама. Кроз пројект ‘Каријерног усмјеравања’ радимо с ученицима завршних основних и средњих школа тако да младима представљамо прилике, односно понуде на тржишту рада. Најтраженија занимања су занатска као што су угоститељство, електричари, кухари, конобари, вариоци и бравари – рекла је директорица Завода за запошљавање Брчко Тамара Дувњак Митровић.

У оквиру данашњег сајма одржан је и панел на тему “Има ли Брчко дистрикт БиХ одговоре на потребе тржишта рада”.

Овогодишњи сајам свечано је отворио шеф Кабинета градоначелника Брчко дистрикта БиХ Недим Хамзабеговић, рекавши да је веома битно подржати пројекте који се баве овом тематиком.

-Сматрамо да је незапосленост заједнички друштвени проблем с којм се стратешки морамо ухватити у коштац и мислим да су сајмови изузетна прилика да се послодавци и радници нађу на једном мјесту те да се на тај начин сагледају потребе и могућности. Такођер, у склопу сајма будући средњошколци и академски грађани имају прилику информисати се те изабрати коју средњу школу или студијски програм да упишу након окончања основног и средњег образовања – додао је Хамзабеговић.

У име организатора, директор Омладинског центра “Вермонт“ Дамир Раденковић истакао је да је неформално образовање веома битно у каријерном усмјеравању.

-Тенденција раста неформалног образовања је у порасту у свијету, али и код нас. Школе за преквалификацију и доквалификацију су будућност јер се не можемо ослонити само на формално образовање. Послодавци увијек траже одређене вјештине које потражиоци посла морају посједовати. Ми помажемо незапосленим особама тако да их учимо како да пишу пројекате, биографије, мотивациона писама те како да активно траже посао – казао је Раденковић.

 

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img