spot_img
spot_img

U Brčkom oko 75 mališana na Ljetnoj školi arheologije

spot_img
spot_img

U Muzeju Brčko distrikta, u okviru manifestacije Brčansko ljeto – Savski cvijet, održana je prva radionica Ljetne škole arheologije.

Brčanski mališani, raspoređeni u dvije grupe, istraživali su o svijetu dinosaura, pojasnila je kustosica i organizatorica Ljetne škole Enida Murselović, naglasivši da se radi o omiljenoj radionici mlađih polaznika.

– Djeca su ovom radionicom najviše oduševljena. Imali su priliku da sami istražuju dinosaure, da u pijesku pronalaze njihove kosti i da ih na kraju sklapaju – pojasnila je Murselović.

U naredna dva dana polaznici Ljetne škole istraživat će o antičkim mozaicima i keramičkim posudama, objasnila je Murselović, naglasivši da je cilj svih radionica da kod polaznika probudi naučni istraživački duh te ljubav prema kulturnoj baštini.

– Jako je važno djecu približiti nauci, potaknuti ih da budu istraživači. A na samom kraju radi se i o benefitu da djeca nisu kod kuće za računarom i da imaju naviku da posjećuju muzeje. Muzej u Brčkom, koliko god da je skroman, može ponuditi edukativne sadržaje. Stoga, jako smo zadovoljni odzivom i reakcijom mališana – dodala je kustosica Muzeja.

Kustosica Murselović ističe da se za Ljetnu školu arheologije prijavilo oko 75 djece, što je nadmašilo očekivanja organizatora, te, stoga, podsjeća da su polaznici podijeljeni u dvije grupe koje radionice pohađaju u dva termina po tri dana, od 9. do 11. augusta i od 14. do 16. augusta.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img