spot_img
spot_img

U Brčkom oko 12.000 oboljelih od dijabetesa

spot_img
spot_img
spot_img

U Brčko distriktu ima oko 12.000 oboljelih od dijabetesa, a tačan broj biće poznat kada se uspostavi registar, rekao je danas predsjednik brčanskog Udruženja dijabetičara Đorđe Vuković.

Vuković je istakao da ovo udruženje ima oko 1.000 članova, a danas je na Trgu mladih u Brčkom obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa i organizovalo akciju besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, te rizika od oboljenja dijabetesa.

On je naveo da od dijabetesa mogu da obole svi, te da su najčešći uzroci nezdrav način života, kao i genetski faktor.

“Danas imamo djecu koja imaju dijabetes tipa dva. U rizične grupe spadaju pušači, gojazne i fizički neaktivne osobe, osobe koje konzumiraju previše ugljenih hidrata, a malo voća i povrća”, napomenuo je Vuković.

On je dodao da su simptomi dijabetesa konstanta žeđ, glad, umor, malaksalost i depresija, te da je najveći alarm gubitak kilograma u kratkom periodu bez posebnog režima ishrane, kao i nivo šećera u krvi veći od 6,1.

Vuković je istakao da oboljeli od dijabetesa u Brčkom imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i pravo na besplatne iglice za primanje insulina, trakice i senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi, kao i insulinske pumpe.

On je rekao da će od 13.00 časova biti organizovana polučasovna “Šetnja do zdravlja” od Trga mladih do Omladinskog centra gdje će biti održana panel-diskusija o dijabetesu.

“Šetnjom želimo da ukažemo na važnost fizičke aktivnosti za zdravlje svakog čovjeka i da minimalno pola sata dnevno bilo koje fizičke aktivnosti može pozitivno da utiče na čovjekov organizam”, rekao je Vuković novinarima.

Studentkinja treće godine Pravnog fakulteta Sajra Ramić, kojoj je dijabetes dijagnostikovan sa nepunih 14 godina, rekla je da je to u početku bio šok za nju i porodicu, ali da je naučila da živi sa dijabetesom i da ga drži pod kontrolom uz pomoć adekvatne terapije i redovne fizičke aktivnosti.

“Mogu da uskladim svoje aktivnosti i život bez problema. Najviše pažnje obraćam na fizičku aktivnost jer sam uz pomoć nje smanjila nivo šećera u krvi. Kada je riječ o ishrani, mislim da svi trebamo da se hranimo kao dijabetičari”, poručila je Ramićeva.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Udruženje dijabetičara će u okviru “Plavog novembra” imati još aktivnosti posvećenih borbi protiv dijabetesa i prevenciji.

 

 

(srna)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img