spot_img
spot_img

U Brčkom održano predavanje episkopa Ilariona

spot_img
spot_img

U okviru kulturne manifestacije Vidovdanski dani u Brčkom je održano predavanje episkopa novobrdskog i vikara Patrijarha srpskog Ilariona o temi “Kosovski zavjet”.

Predavanje je održano u Kulturnom centru “Patrijarh Pavle”.

Kosovski zavjet je potvrda obećanja da ćemo kao narod biti u dogovoru s Bogom i njegovi saradnici istakao je episkop Ilarion.

– U ime našeg naroda to je obećanje napravio Sveti Sava, a kasnije Sveti Lazar to potvrdio kako to potvrđuje epska pjesma. U ove dane trebalo bi posebno da se sjećamo tog refrena “da je zemaljsko za malena carstvo, a da je nebesko dovijeka”, rekao je episkop Ilarion.

Prije nego je postao monah u avgustu 1996. godine u manastiru Visoki Dečani, Rastko Lupulović, sada episkop, bio je filmski i pozorišni glumac.

– Mi smo u crkvi isključivo iz ljubavi svedočeći svoju izbornu slobodu, i to je nešto što imamo ponuditi svijetu – dodao je episkop.

Predavanje episkopa Ilariona o temi “Kososvsi zavjet” organizovao je Konzervativni klub Brčko, u okviru kulturne manifestacije Vidovdanski dani.

– Vidovdanski dani protiču pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Distrikta i predsjednika Republike Srpske. Imali smo niz predavanja, promocije dokumentarnih filmova, bilo je izuzetno posjećeno – naveo je Miroslav Kovačevića iz Konzervativnog kluba Brčko.

Manifestacija traje do 30 juna, a centralni dio ovogodišnjih Vidovadanskih dana je 28. juna kada će biti služena Sveta liturgija u svim pravoslavnim hramovima na području distrikta.

 

 

(rtrs.tv)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img