U Brčkom održano književno veče sa Goranom Petrovićem

Književnom večeri Gorana Petrovića, dobitnika NIN-ove nagrade i dopisnog člana Srpske akademije nauke i umjetnosti iz Beograda sinoć je u Brčkom svečano otvorena Prosvjetina biblioteka.
– Književnost najviše dimenzioniše čovjeka. Čovjekova potreba da nekome nešto kaže ili ispriča je vječita. Bez obzira što se proglašava smrt knjige i što se manje čita, ta potreba još uvijek postoji kod ljudi – rekao je Petrović.On je naglasio da je književnost stariji sabjer prostor nego internet prostor koji danas dominira. Kaže da knjiga gubi na značaju zato što se danas navodno nema vremena.

– Takvih vremena je u istoriji uvijek bilo i čovječanstvo se uvijek vraćalo onome što su provjerene vrijednosti. Civilizacija se trudila hiljadama godina da uobliči šta osjeća svaki čovijek da bi se sada vratila unazad, ali opet će doći trenutak – istakao je Petrović.

Dragan Tomić, predsjednik SPKD “Prosvjeta” podsjetio je da je biblioteka počela sa radom početkom godine i da imaju oko tri hiljade naslov i oko stotinu članova, uglavnom učenika osnovnih i srednjih škola.

– Presrećni smo što je književnik Petrović sa nama i što smo ovu svečanost upriličili na dan Svetog Ćirila i Metodija – rekao je Tomić.

On je večeras uručio zahvalnice sugrađanima koji su donirali knjige Prosvjetinoj biblioteci, dok će naknadno biti uručene zahvalnice izdavačkim kućama i zavodima za izdavanje udžbenika Republike Srpske i Srbije, ANU Banjaluka, SANU Beograd i Matici srpskoj.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime