spot_img
spot_img

У Брчком одржани „Дани воћа”

spot_img
spot_img
spot_img

На Тргу младих у Брчком одржана је четврта по реду привредно-туристичка манифестација „Дани воћа“ коју под покровитељством Владе Брчко дистрикта БиХ организује „Воћни клуб“ из Брчког.

Манифестацију је званично отворио замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ Анто Домић који је нагласио да оваква манифестација има посебан значај у афирмацији воћарства и воћарске производње.

„Дистрикт је географски позициониран тако да се налази на обронцима Мајевице који дају изврсне услове за развој и узгој воћа. Ова манифестација има посебну улогу да покаже и младим људима да сектор производње воћа има перспективу и да ту могу усмјерити своје знање, активност и ангажман и да им то може обезбиједити солидне приходе који дају могућност да овдје у БиХ и Дистрикту остану и организују свој живот. Видио сам пуно добрих, оригиналних идеја које су млади људи осмислили и овдје презентовали што ми даје наду да је наша перспектива доста добра без обзира на ове епидемиолошке мјере“, казао је Домић додајући да ће Влада Брчко дистрикта БиХ наставити с подршком у развоју воћарства.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Перица Бургић казао је да се у задње вријеме све више засада воћа ставља у промет и да је Влада препознала значај улагања у воћарство.

„Брчко је увијек било воћарски крај и надам се да ће тако и остати. Одјељење и Влада препознали су да је улагање у воћарство и те како исплативо, како за произвођаче, тако и за Владу јер се ради о производу који пролази на европском тржишту“, казао је Бургић.

Координатор „Воћног клуба“ Брчко дистрикта БиХ Саво Лукић казао је да је циљ манифестације подизање воћарства на још већи ниво, али и додатна афирмација Дистрикта као изразито воћарског краја.

„Захваљујући институтима, факултетима и стручним људима ми желимо да ово подигнемо на још већи ниво јер без струке нема резултата и квалитетног воћа. Ове године смањили смо број учесника на тридесет, што је сасвим довољно да се представи култура, традиција, прерада, прерађивачка индустрија као и стари занати“, казао је Лукић.

Прије званичног отварања гости манифестације присуствовали су пријему код замјеника градоначелника Анте Домића у Градској вијећници.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img