spot_img

U Brčkom održana Svetosavska akademija

Published:

U Domu kulutre u Brčkom sinoć je održana Svetosavska akademija u čijem bogatom programu je nastupilo više učesnika.

U programu su učestvovali horovi “Sveta Petka” iz Brčkog i , članovi recitatorske sekcije Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, muzička sekcija koja djeluje pri brčanskom Sabornom hramu Uspenija Presvete Bogorodice, pjevačka grupa “Vijenac”, te glumac-amater Aleksa Tutić.

Docent beogradskog Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Rastko Jović rekao je da je Sveti Sava bio čovjek mudrosti, koji je “prosvjetlivši svoj um prosvijetlio cijelu zemlju”.

“Vijekovi su prohujali, ali Sveti Sava jednako nas i sada opominje da hodimo ka svjetlosti i rađanju novog dana. On je dao život da bismo se prepoznavali u svijetu kao svetosavci. Danas nam je bliži nego što mislimo”, istakao je Jović u besjedi.

Koordinator Svetosavske omladinske zajednice đakon Kristijan Đokić rekao je da će srpski narod čuvati pravoslavnu vjeru sve dok bude čuvao uspomenu na Svetog Savu.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić podsjetio je da školski sistem u distriktu ne priznaje Svetog Savu kao đačku slavu, ali da time Srbima u ovoj lokalnoj zajednici nije uskraćeno pravo da baštine djelo i lik svog svetitelja.

Svetosavska akademija održana je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, SPKD “Prosvjeta” i Svetosavske omladinske zajednice Brčko.

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img