U Brčkom održana svečana akademija povodom 1. marta

Udruženje “Stećak” Brčko distrikt BiH sinoć je organiziralo svečanu akademiju u Domu kulture, povodom Dana nezavisnosti BiH. Gost večeri je bila Lada Sadiković, profesorica ustavnog prava na Univerzitetu u Sarajevu, koja je govorila o Ustavu BiH, Referendumu o nezavisnoti BiH, te putu u procesu naše zemlje ka članstvu Ujedinjenim nacijama, 22.05.1995. godine.

“Ako taj period povežemo sa današnjim, vidimo da imamo drugačiju klimu,  gdje moramo dosta toga uraditi prije ulaska u Evropske integracije. Pred nama su Kopenhagenški i Madridski kriterijumi iz oblasti vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, demokratije…”,  rekla je prof. Sadiković, naglašavajući da je 1. mart međunarodno definisan datum, nastao na temelju EZ-e, današnje EU.

- Reklama -

Ernad Osmić, predsjednik Udruženja “Stećak” smatra da se ovaj datum treba obilježavati na višem nivou, u ovom slučaju diskursom o njegovom značaju za državu BiH, nastaloj na istorijskim činjenicama.

U toku večeri brojni posjetioci imali su priliku pogledati kratki dokumentarni film sa autentičnim arhivskim snimcima iz Brčkog u vrijeme održavanja Referenduma o nezavisnosti BiH iz 1992. godine. U kulturnom programu nastupio je Mješoviti zbor BZK “Preporod” Brčko distrikta i glumac Ermin Avdić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime