spot_img
spot_img

У Брчком обиљежен Свјетски дан здравља: Наша планета, наше здравље

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одјељење за здравство, у сарадњи са Одјељењем за образовањем Владе Брчко дистрикта, Полицијом, Јавном здравственом установом “Здравствени центар”, Црвеним крстом и Удружењем грађана „Медицинар Брчко”, данас је обиљежило 7. април Свјетски дан здравља под слоганом „Наша планета, наше здравље“.

Због загађености планете, све већег броја болести попут рака, астме, срчаних болести, на Свјетски дан здравља 2022., Свјетска здравствена организација је усмјерила глобалну пажњу на хитне радње потребне за очување здравља људи и планете и стварање друштава усмјерених на добробит.

“Обиљежавањем Свјетског дана здравља под овим слоганом желимо свима да укажемо на везе између глобалног загријавања, природних непогода и загађења воде, ваздуха и земљишта и њиховог утицаја на здравље људи што у комбинацији за нездравом исхраном и смањеним кретањем доводи до све чешће појаве болести попут дијабетеса, хипертензије и гојазности”, истакла је др Љубица Михајловић.

“Подржавањем ове данашње активности желимо послати поруку колико је битно да се у смислу превентивног дјеловања на здравље људи у школски систем што раније уведе едукација ученика како бисмо радили на очувању планете те самим тим спријечили појаву многих обољења”, појаснио је Зоран Булатовић, шеф Одјељења за образовање у Влади Брчко дистрикта.

“Први пут ове године је у склопу обиљежавања Свјетског дана здравља симболично на пола сата заустављен саобраћај у центру Брчког јер се и наш град све више сусреће са проблемом загађења”, додао је Денис Шехановић, секретар Црвеног крста Брчко дистрикта.

“У оквиру програма обиљежавања Свјетског дана здравља данас су упосленици ЈЗУ “Здравственог центра” те чланови удружења “Медицинар” на Тргу младих у Брчком организовали низ активности као што је мјерења шећера у крви и крвног притиска, те савјете о здрављу, превенцији и промоцији здравља”, истакао је Салих Ибрахимбеговић, портпарол Јавне здравствене установе “Здравствени центар” Брчко.

Свјетска здравствена организација процјењује да је више од 13 милиона смртних случајева широм свијета сваке године посљедица еколошких узрока који се могу избјећи. То укључује климатску кризу која је највећа пријетња здрављу с којом се човјечанство суочава.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img