spot_img
spot_img

У Брчком обиљежен Свјетски дан пчела

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У поводу обиљежавања 20. маја, Свјетског дана пчела, брчанско Удружење пчелара “Матица“ данас је у сарадњи с обдаништем “Сунчица“ приредило пригодан програм на Тргу младих у Брчком.

Како је рекао је предсједник Удружења “Матица“ Гаврило Марковић, циљ је промоција меда и производа од меда, јер према статистикама, једно домаћинство код нас троши око 800 грама меда на годишњем нивоу, што је поражавајуће и испод свих норми с обзиром колико је мед користан за здравље људи.

Према његовим ријечима, на овај начин се жели скренути пажња на све мањи број пчела те подићи свијест о њиховом значају и улози у екосистему.

-Кошнице су нам празније него ранијих година јер временски услови нису задовољавајући. Многи пчелари прихрањују пчеле и припремају их евентуално за липу или ливаде јер багрем је ове године подбацио и резултати нису очаравајући, односно мале су количине меда од багрема ове године – додао је Марковић.

Марковић је истакао да, као и ранијих година, имају проблем с пестицидима које пољопривредници користе за заштиту стабала воћки због чега су пчеле осуђене на угинуће. Пчелари који држе кошнице у близини пољопривредних земљишта имају великих проблема и поражавајући су резултати јер је све мање пчела.

-Веома је битно да пољопривредници који прскају стабла воћки обавијесте пчеларе да тај дан затворе пчеле и не пуштају их у испашу, јер то је тренутно једна од превентивних мјера које можемо користити – истакао је Марковић и додао да се овим проблемом требају бавити и надлежене институције како би избјегли још већу катастрофу.

Данашњем обиљежавању Свјетског дана пчела на брчанском Тргу младих придружили су се и полазници објекта и забавишта “Наша дјеца“ из објекта “Сунчица“.

Васпитачица у обданишту Вања Ружичић рекла је да је ово изванредна прилика да се малишани упознају с радом пчелара и како настаје мед, те која је улога пчела у екосистему.

 

 

(fena/nula49.com)

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img