spot_img
spot_img

У Брчком обиљежен Међународни дан културних различитости

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У организацији Мреже „Промовиши позитивно“, Канцеларије ОЕБС-а у Брчком и новооснованог Вијећа националних мањина, данас је и у Брчком обиљежен Међународни дан културне раличитости за дијалог и развој.

Циљ обиљежавања је, између осталог, показати да је Брчко мјесто истинске толеранције, суживота и сурадње, истакли су организатори.

Овим поводом на Тргу младих је уприличена подјела промотивних материјала, а потом у Скупштинској сали и дебата на тему „Јачање сарадње Вијећа националних мањина и владиног и невладиног сектора у Брчком“ на којој су учествовали представници канцеларије ОХР-а и ОЕБС-а, челници брчанске извршне и законодавне власти те представници невладиних организација.

„Данашњи скуп доказ да међународне институције као што је и Канцеларија ОЕБС-а у Брчком настоје подржати изградњу толеранције, суживота и, на крају крајева, и кроз новоформирано Вијеће националних мањина, желимо помоћи и у јачој сурадњи невладиног сектора с Вијећем, али и свакако с представницима извршне и законодавне власти те националних културних удружења која су овдје с нама“, казао је Адмир Кадић, испред Мреже „Промовиши позитивно“.

Пресједавајући Вијећа националних мањина, Асмир Хусић током данашње дебате истакао је како је врло важно промовисати културне различитости које су присутне у Дистрикту.

„Управо зато смо ту као Вијеће националних мањина да допринесемо и покажемо културалну различитост нашег града и да покажемо да је она заправо богатство Брчко дистрикта БиХ“, казао је Хусић.

Скупштинска Комисија за заштиту људских права годину дана је радила на формирању Вијећа мањина с циљем пружања подршке културним, идеолошким, али и другим различитостима, нагласила је данас Милијана Симић, пресједавајућа Комисије.

„Нама је драго што су се након формирања у врло кратком временском периоду окупили, направили овакве активности и промовирали своје удруге и своје вриједности“, казала је Симић.

Данашњу активност подржала је и Канцеларија градоначелника Брчко дистрикта.

„Ми смо сви различити јер смо јединствени и управо због тога је посебност овог цијелог свијета; без разноликости било би нам врло досадно. Сигурна сам да и Брчко дистрикт БиХ може управо пренијети поруку да три конститутивна народа, наше Вијеће националних мањина и сви остали савршено представљају Дистрикт баш онакав какав јесте – различит, али тако савршен“, казала је савјетница градоначелника Теа Ружић.

На данашњој дебати усвојено је неколико закључака од којих је свакако најзначајнији да је Брчко дистрикт до сада постигао довољaн ниво толеранције и суживота, али и да то и даље, константно, треба надограђивати за што је нарочито задужен невладин сектор.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img