U Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturnih različitosti

U organizaciji Mreže „Promoviši pozitivno“, Kancelarije OEBS-a u Brčkom i novoosnovanog Vijeća nacionalnih manjina, danas je i u Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturne raličitosti za dijalog i razvoj.

Cilj obilježavanja je, između ostalog, pokazati da je Brčko mjesto istinske tolerancije, suživota i suradnje, istakli su organizatori.

- Reklama -

Ovim povodom na Trgu mladih je upriličena podjela promotivnih materijala, a potom u Skupštinskoj sali i debata na temu „Jačanje saradnje Vijeća nacionalnih manjina i vladinog i nevladinog sektora u Brčkom“ na kojoj su učestvovali predstavnici kancelarije OHR-a i OEBS-a, čelnici brčanske izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnici nevladinih organizacija.

„Današnji skup dokaz da međunarodne institucije kao što je i Kancelarija OEBS-a u Brčkom nastoje podržati izgradnju tolerancije, suživota i, na kraju krajeva, i kroz novoformirano Vijeće nacionalnih manjina, želimo pomoći i u jačoj suradnji nevladinog sektora s Vijećem, ali i svakako s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te nacionalnih kulturnih udruženja koja su ovdje s nama“, kazao je Admir Kadić, ispred Mreže „Promoviši pozitivno“.

Presjedavajući Vijeća nacionalnih manjina, Asmir Husić tokom današnje debate istakao je kako je vrlo važno promovisati kulturne različitosti koje su prisutne u Distriktu.

„Upravo zato smo tu kao Vijeće nacionalnih manjina da doprinesemo i pokažemo kulturalnu različitost našeg grada i da pokažemo da je ona zapravo bogatstvo Brčko distrikta BiH“, kazao je Husić.

Skupštinska Komisija za zaštitu ljudskih prava godinu dana je radila na formiranju Vijeća manjina s ciljem pružanja podrške kulturnim, ideološkim, ali i drugim različitostima, naglasila je danas Milijana Simić, presjedavajuća Komisije.

„Nama je drago što su se nakon formiranja u vrlo kratkom vremenskom periodu okupili, napravili ovakve aktivnosti i promovirali svoje udruge i svoje vrijednosti“, kazala je Simić.

Današnju aktivnost podržala je i Kancelarija gradonačelnika Brčko distrikta.

„Mi smo svi različiti jer smo jedinstveni i upravo zbog toga je posebnost ovog cijelog svijeta; bez raznolikosti bilo bi nam vrlo dosadno. Sigurna sam da i Brčko distrikt BiH može upravo prenijeti poruku da tri konstitutivna naroda, naše Vijeće nacionalnih manjina i svi ostali savršeno predstavljaju Distrikt baš onakav kakav jeste – različit, ali tako savršen“, kazala je savjetnica gradonačelnika Tea Ružić.

Na današnjoj debati usvojeno je nekoliko zaključaka od kojih je svakako najznačajniji da je Brčko distrikt do sada postigao dovoljan nivo tolerancije i suživota, ali i da to i dalje, konstantno, treba nadograđivati za što je naročito zadužen nevladin sektor.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime