U Brčkom obilježen evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima

Razgovorom sa građanima, podjelom promotivnih letaka na Trgu mladih i predavanjima u školama danas je u Brčkom obilježen Dan borbe protiv trgovine ljudima.

– Na ovaj način želimo upoznati građane kako mogu prijaviti krivična djela trgovine ljudima,a pripadnici policije koji neposredno rade na krivičnim djelima trgovine ljudima održaćedanas u školama predavanja – rekao je Halid Emkić šef operativno-komunikacionog centra Policije Brčko distrikta ističući da na ovaj način nastavljaju rad policije u zajednici.

Emkić je rekao da su u Brčkom 2017. godini zabilježena dva slučaja krijumčarenja ljudima, u 2018. godini jedan slučaj. Istakao je da postoje brojni oblici trgovine ljudima zbog prisilnog rada, prosjačanja, trgovine ljudskim organima, različiti vidovi seksualnog i drugih oblika eksploatacije, a najugroženije kategorije su djeca, djevojke i u posljednje vrijeme radno sposobni muškarci.

– Ova krivična djela su tamna brojka kriminalitet do kojih se teško dolazi – rekao je Emkić.

U obilježavanju 18. oktobra koji je Evropska komisija proglasila za Dan borbe protiv trgovine ljudima učestvovao je i Omladinski centar „Vermont“ kroz projekat zagovaranja obaveznog školovanja svakog djeteta jer su djeca koja nisu u školama podložnija iskorišćavanju.

– Svjedoci smo da je u Brčkom sve više djece koja prose i to je veliki problem, pogotovo što se ta djeca iskorišćavaju u radnom eksploatisanju – rekao je Damir Radenković iz „Vermonta“. On je najavio skoro donošenje akcionog plana i protokola o postupanju u sprječavanju prosjačenja u Distriktu koji će uključiti sve institucije i nevladine organizacije.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime