U Brčkom obilježen Dan ustanka

- Reklama -

Polaganjem cvijeća i vijenaca na Partizanskom groblju u Brčkom je danas obilježen 27. juli, Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma.

– Ovo je sasvim sigurno jedan od važnijih, ako ne i najvažniji datum u istoriji naroda ovih prostora kada smo se opredijelili za antifašističku borbu i izraženu želju za stvaranjem zajedničke države Jugoslavije. Veoma je važno da se podsjećamo na te datuma, ne samo SUBNOR nego i mladi, da ne bi zaboravili sve što nam se dešavalo kroz istoriju – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

- Reklama -

Istakao je da je i briga za spomenike takođe vid očuvanja sjećanja na istorijske događaje i rekao da će se obezbijediti novac za sanaciju spomen kompleksa Partizansko groblje u Brčkom.

Janko Vuković, predsjednik SUBNOR-a Brčko distrikta rekao je da ova organizacija danas obilježava 79. godišnjicu ustanka naroda BiH protiv okupatora i podsjetio da je ustanak počeo u Ražljevu i Bukviku.

– U Bukviku je zauzeta ustaška postaja, a u Ražljevu je, nakon što se oglasila prva partizanska puška, formirana partizanska četa od boraca Ražljeva, Bukvika i grada Brčko. Prva bitka sa ustašama vođena je na putu Brezovo Polje – Ražljevo, a to mjesto je obilježeno spomen pločom – rekao je Vuković.

Na Partizanskom spomen groblju sahranjena su 438 borca. Pored bisti 17 narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata podignut je i Spomenik slobode.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime