spot_img
spot_img

У Брчком обиљежен Дан побједе над фашизмом

spot_img
spot_img

У организацији Савеза удружења бораца народно ослободилачког рата 1941-1945 Брчко, поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом, данас је положено цвијеће и вијенци на Партизанском спомен обиљежју палим борцима НОР-а.

-Ово је прилика да се још једном подсјетимо на значајан допринос који су побједи над фашизмом дали Титови партизани, али и да подсјетимо на жртве које су дате у борбама приликом ослобађања Брчког током којих је животе положило око 438 припадника партизанских јединица – рекао је предсједник брчанског СУБНОР-а Јанко Вуковић захваливши ученицима Техничке школе који су дошли да обиљеже овај дан.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је први пут обиљежавању овог важног дана, када је побијеђено највеће зло а то је фашизам, присуствовало и много школске омладине са којима треба његовати културу сјећања и вриједности које су наше претке руководиле у антифашистичкој борби те их преносити на млађе генерације.

-Жао ми је што је Брчко дистрикт данас можда једино мјесто у БиХ које није званично у свој календар празника уврстило Дан побједе над фашизмом и морамо изнаћи начин да овај дан у форми закона буде обиљежен на достојанствен начин – рекао је Милић.

У име градоначелника Брчко дистрикта Зијада Нишића, шеф кабинета Недим Хамзабеговић рекао је да је антифашизам универзална вриједност гдје се стварају услови за слободан живота са богатством различитости међу људима.

-Што се тиче Владе Дистрикта она ће подржати активности које се тичу обиљежавања оваквих датума и позивамо све становнике да на овај дан присуствују овим догађајима и узму поуке за даљњи заједнички живот једних поред других – рекао је Хамзабеговић.

Поред званичника Брчко дистрикта, полагању вијенаца и цвијећа на спомен партизанско гробље у Брчком присуствовале су и бројне делегације антифашиста из региона.

Поред полагања цвијећа и вијенаца на спомен обиљежју, у част недавно трагично настрадалих ученика из Београда, положене су и црвене руже.

 

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img