spot_img
spot_img

У Брчком обиљежен благдан свете Цецилије, заштитнице црквеног пјевања и пјевача

spot_img
spot_img

Јучер, 22. студеног, Жупни збор Пресветог Срца Исусова је поводом благдана свете Цецилије, заштитнице литургијског пјевања и пјевача, угостио зборове из сусједне Хрватске.

Ријеч је о традиционалном, већ петнаестом по реду сусрету жупних зборова у част ове, нама драге, светице. Зборови који су судјеловали у концерту су: Жупни збор светог Јакова апостола Гуња, Жупни збор светог Илије пророка Рајево Село и Жупни збор Пресветог Тројства Посавски Подгајци. Жупни збор сусједне нам жупе Горице, био је гост.

Иначе, традиција је, због епидемије прошле двије године, била прекинута.

Сада настављамо и надамо се, уз Божју помоћ и заговор свете Цецилије, да нећемо више имати таквих прекида.

Сусрет смо започели свечаним мисним слављем, којег је својом пјесмом узвеличао наш збор, Збор жупе Пресветог Срца Исусова, под равнањем водитеља господина Жељка Клаића. Након мисе, сваки од зборова је отпјевао по двије пјесме. Наш збор је наступио с двије пјесме, Пред Тобом падам нице, и Мајко љубежљива. Након наступа зборова, наставили смо заједничко дружење.

Према старој предаји, сматра се, да је св. Цецилија рођена у Риму почетком 3. стољећа од поганских родитеља. Родитељи су је удали за племенитог, али поганског младића Валеријана. Цецилија је, упознавши кршћанску вјеру, и њега с љубављу поучила о истој. Након вјенчања рекла је своме мужу да је положила завјет дјевичанства. Он је пристао завјет испоштовати, уз увјет да узмогне видјети анђела за којега она каже да над њом бдије. Цецилија пошаље свога мужа к папи Урбану који се крио у катакомбама у Риму. Ондје се и Валеријан обрати на кршћанство те је он касније заједно с братом проповиједао кршћанство.

Убрзо је римски управитељ њих двојицу дао погубити, а њој је наређено да жртвује римским боговима. Након што ју је безуспјешно покушао удавити, пробао јој је одсјећи главу, али је три пута само зарезао јој врат.

Према неким извјешћима мучеништво је поднијела у Риму (око 230.), а према другим на Сицилији (између 176. и 180.). Говорило се да може свирати на сваком глазбалу.

Зато се части као заштитница глазбе и глазбеника. На сликама се обично појављује слушајући глазбу, пјевајући или свирајући неко глазбало. Спомендан јој је на данашњи дан, 22. студеног.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img