spot_img
spot_img

U Brčkom niče etno-selo sa 13 kuća

Published:

spot_img

Godinama je Pavo Anđić, preduzetnik iz Bosanske Bijele, sakupljao stare predmete i stvari, brižljivo ih čistio i štitio od propadanja. Uporedo s tim, u njegovoj glavi tinjala je ideja o zaštiti starih, napuštenih bosanskih kuća, koje je pronalazio u selima Dubrave, Donja Skakava, Jagodnjak, Bosanska Bijela…

Godine 2011. pala je odluka da u Donjoj Tramošnici, koja je entitetskom linijom pripala opštini Pelagićevo, sagradi prvo posavsko Etno-selo. Uz magistralni put Gradačac – Orašje, Anđić je kupio zemljište za veliki parking i selo.Uporedo s tim, morao je urediti jezerce s čistom vodom, gdje će se uskoro početi okretati vodeničko kolo. Ovdje će se moći ribariti, uživati u seoskom ambijentu, tišini ravne Posavine i netaknutoj prirodi.

U posavsko Etno-selo za sada je dovezeno i restaurirano 13 starih bosanskih kuća. Svaka je starija od stotinu godina. Kako tvrdi Anđić, najviša je i najstarija Begova kuća, od 200 godina. Pronađena je u selu Skakava Donja kod Brčkog. Ustvari, sve su one danas u novom ruhu, svaka ljepša od ljepše.

– Ovo je bio mukotrpan posao. Ima majstora, ali ja ništa nisam dozvoljavao da se radi bez mog znanja. Čini mi se da se u ovo što radim, dobro razumijem pa nijedan detalj nije urađen bez konsultacija s naukom. Svaka od 13 starih kuća rasklopljeno je u dijelove tamo gdje smo ih pronalazili pa je ovdje sklopljena u potpuno identičnom obliku – rekao je Anđić.

– Niti jedan, ni najmanji detalj nije se smio zanemariti. Namjera mi je da ovdje dolaze ljudi, da vide ovo što se uradilo, da se vrate u prošlost, da uživaju. Ali, ne žurim, želim da ovo etno-selo u pravom smislu riječi bude spoj ljudi i prirode – ističe Pavo.

 

 

 

 

 

(avaz.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img