U Brčkom nema zaraženih od koronavirusa

„Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH prati stanje kako u užem tako i u širem okruženju, prikuplja informacije od entitetskih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo te je na osnovu informacija kojim raspolažemo procjena od mogućnosti pojave koronavirusa vrlo niska. Trenutno nema zaraženih niti indicija o pojavi ovog virusa u Brčkom“, rekao je na konferenciji za medije šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović.

On je dodao da je Odjeljenje iz predostrožnosti preduzelo niz mjera u vezi sa mogućnosti pojave ovog virusa.

„U slučaju bilo kakvih sumnji o pojavi koronavirusa obezbijeđen je broj telefona za pacijente koji je dostupan 24 časa, 049/217 422, lokal 203. Obezbijeđeno je posebno vozilo za prijevoz pacijenata u slučaju sumnje da postoji virus. Zabranjene su posjete Javnoj zdravstvenoj ustanovi. Ostvareni su kontakti sa Kancelarijom za strance kako bismo pratili kretanje stranaca na prostoru naše lokalne zajednice. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije polijepljeni su informativni plakati na graničnom prijelazu i na zdravstvenim ustanovama, a predviđena je i posebna prostorija u zgradi Bolnice u slučaju indicija da dođe pacijent zaražen virusom“, pojasnio je Pezerović.

Šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić dodala je da su u saradnji sa menadžmentom JZU „Zdravstveni centar Brčko“ preduzeti svi koraci u slučaju eventualne pojave sumnje na koronavirus.

„Važno je istaći da je u toku period sezonskog gripa, čiji su simptomi skoro identični koronavirusu. Jedina stvar koja može da nas vodi ka koronavirusu je epidemiološka anketa, odnosno saznanje da je neko bio na putu ili je bio u kontaktu sa licima koja su došla iz Kine. Mi imamo sasvim dovoljno brzih testova gdje možemo uraditi testiranje na sezonski grip i otkloniti svaku sumnju kod pacijenata“, istakla je Anđa Nikolić. Ona je dodala da je rizik od pojave virusa u BiH nizak.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime