U Brčkom napuštaju školovanje zbog siromaštva

Izostanak podrške roditelja, nedostatak materijalnih sredstava, preseljenje, siromaštvo i neophodnost rada u cilju preživljavanja, ali i nezainteresovanost za obrazovanje osnovni su razlozi koje djeca navode kao razloge za napuštanje školovanja.

Ovo su rezultati istraživanja koje je prezentovano u Brčkom, a kojim je bilo obuhvaćeno oko 1.200 djece u osnovnim školama u osam opština RS, FBiH i Brčko distrikta: Bihać, Bijeljina, Brčko, Bužim, Cazin, Prijedor, Srebrenik i Velika Kladuša.

- Reklama -

– Procenat djece koja pohađaju školu u BiH je relativno visok, oko 98 odsto, ali kada govorimo o marginalizovanim grupama taj procenat je oko 60 odsto – rekla je Aleksandra Babić Golubović, savjetnica za javno zagovaranje u organizaciji „Save The Children“.

Damir Radenković iz Omladinskog centra „Vermont“ kaže da su podaci do kojih se došlo istraživanjem alarmantni u Brčkom, Bijeljini i Bihaću i da će se preporuke pokušati provesti prvo u tim gradovima.

– Alarmantan je podatak da je od 200 anketiranih učenika u Brčkom 15 napustilo školu, što je ogroman postotak djece do koje smo došli. Škole nemaju uvezan sistem podataka o djeci koje treba upisati u škole, a ukoliko ih ne upišu na vrijeme oni su izgubljeni za obrazovni sistem u Brčko distriktu – rekao je Radenković.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime