spot_img
spot_img

У Брчком му нудили уговор на три мјесеца, а сад је награђивани доктор у Њемачкој

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Миралем Јашаревић је брзо је напредовао у иностранству гдје је изградио репутацију изванредног доктора, пише аустријски лист Космо. Он тврди да то, нажалост, није могао постићи у својој домовини која му није понудила сигурност.

Како наводи овај медиј, пут Јашаревића “је окарактерисан неизвјесношћу, храбрим одлукама и безграничном посвећеношћу, а сада га је, након награде на реномираном конгресу у Паризу, довео до медицинског Олимпа“.

Рођен 1992. године, Јашаревић је свој пут у медицини започео у Тузли гдје је и завршио студије. Упркос томе што је дипломирао са 24 године, проналазак посла у његовом родном Брчком био је изазован. Како наводи Космо, “девет мјесеци се борио да нађе стални посао, али несигурност и недостатак повјерења локалних здравствених власти довели су га у сумњу”.

Док му је Њемачка нудила отворена врата, Јашаревић није био вољан да напусти домовину. Присјетио се кључног разговора са тадашњим директором Дома здравља у Брчком.

“Разговор је био врло кратак јер ми је директор понудио да потпишем уговор на три мјесеца. Након тога, рекао је, ‘видећемо шта ће рећи политичари’ и да ћу можда добити стални посао”, испричао је он.

Јашаревић је одлучио да одабере сигурност коју му је Њемачка понудила, првенствено у виду шестогодишњег уговора о специјализацији. Преселио се у Баварску, гдје је десет мјесеци радио на одјелима кардиологије и интерне медицине локалне болнице прије него што је прешао у Универзитетску болницу у Ессену. Тамо је радио са старијом сестром Маринелом, која је већ била кардиохирург.

Његова посвећеност и страст према медицини довели су до даљег развоја његове научне каријере. За дисертацију на тему “Аортни залисци – алтернативне протезе” је Јашаревић добио награду за младе специјалисте.

“Мој рад је препознат као најуспјешнији и најбољи”, поносно је изјавио Јашаревић.

Како наводи овај аустријски лист, важност његовог истраживања не може се подцијенити јер је то једина студија која се позабавила замјени аортног залиска помоћу биолошке протезебиолоска протеза Цроwн Пет. Овај рад пружа вриједан увид у медицински напредак и помаже у спашавању живота.

Упркос свом успјеху, Јашаревић остаје дубоко везан за своју домовину и разочаран је што га његова награда идентификује као њемачког лекара.

“Искрено ми је жао што на награди поред мог имена пише да сам доктор из Њемачке, иако сам срцем и душом становник Брчког, Босанац и Херцеговац“, наглашава он.

Искрено се нада да ће се он и други успјешни млади Босанци и Херцеговци који своју каријеру настављају у иностранству једног дана моћи вратити и допринијети побољшању услова живота и рада у њиховој домовини.

“Надам се да ће ускоро доћи тренутак када ће значајан број нас младих, у овом случају љекара, смоћи снаге да се вратимо у Брчко и да својим идејама, знањем и по потреби новцем побољшамо стање нашег здравственог система, за који сматрам да је у овом тренутку јако лош”, рекао је Јашаревић.

“Миралем Јашаревић је доказао да успјех у медицини није питање поријекла. Његова прича је доказ одлучности, посвећености и неодољиве воље да учини свијет бољим мјестом”, пише Космо.

 

 

 

(n1)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img