U Brčkom konačno završena nabavka vakcina

U Brčkom je uspješno okončan proces izbora najpovoljnijeg ponuđača za nabavku vakcina za djecu, saznaje Radio Brčko iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge. Na konkurs se javio samo jedan ponuđač, ali je s njim ipak potpisan ugovor, te su nabavljene vakcine za sve uzraste djece.

Dostavljena je prva tura vakcina u vrijednosti od 200.000 maraka, koja će biti dovoljna za nesmetan nastavak imunizacije u ovom periodu, dok će se ostatak dostavljati po potrebama tijekom godine. Sudeći po svemu, cijepljenje će moći započeti za mjesec dana.

“Nabavljene su dovoljne količine potrebnih vakcina, s tim što smo nabavili i DiTe vakcine koja je potrebna za revakcinaciju djece za upis u srednje škole”, kaže Čandić.

Čandić je pojasnio  da se u Brčko distriktu svake godine kasni sa nabavkom vakcina jer je Distrikt dosta manje tržište u odnosu na FBiH i RS, za što nemamo mnogo zainteresiranih ponuđača.

“Entitetima je zato daleko lakše nabaviti vakcine jer po nižim cijenama dobivaju veće količine vakcinalnog preparata. Iz tog razloga želimo pojačati saradnju sa entitetima, kako bismo ušli u zajedničku nabavku vakcina i time konačno riješili ovo pitanje”, kaže Čandić.

Jedna od mogućnosti upotpunjavanja zaliha vakcinama je i putem sponzorstva od ponuđača, mišljenja je Čandić. Ovom prilikom je poručio roditeljima da nastalo kašnjenje sa imunizacijom neće imati negativne posljedice po djecu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime