У Брчком данас обиљежен Свјетски дан ромског језика - nula49.com
spot_img
spot_img

У Брчком данас обиљежен Свјетски дан ромског језика

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Омладински центар Вермонт из Брчког данас је у просторијама Дневног центра у МЗ Бродуша организовањем радионица обиљежио Свјетски дан ромског језика.

Свјетски дан ромског језика, 5. новембар, је засигурно један од најзначајнијих званичних ромских датума којим се обиљежава значај очувања ромског језика, али и ромске културе, традиције и обичаја

“Овај датум је за све Роме изузетно битан јер језик представља стуб идентитета ромске заједнице. Негативна појава која се дешава већ годинама па и деценијама јесте да ромски језик полако али сигурно изумире. Како би смо то спријечили искористили смо данашњи дан да организујемо радионице са дјецом и то са онима старијег узраста радимо дебату на тему -Зашто је битно да се очува ромски језик- а са млађом дјецом радимо основе правилног присања ријечи на ромском језику” истакао је Асмир Хусић координатор овог центра.

Омладински центар „Вермонт“ у сарадњи са међународном организацијом Саве тхе Цхилдрен успоставио је током 2014. године Дневни центар у Брчко дистрикту за дјецу укључену у живот и/или рад на улици и дјецу која су у ризику да то постану“, а сврха је допринос обезбјеђивању што потпунијег остваривања права ове групе дјеце.

“Данас у Дневном центру имамо 242 корисника који знају да читају и пишу, који похађају школу, говоре наш и ромски језик и који су једноставно добри грађани друштва и ове локалне заједнице” нагласио је Дамир Раденковић директор Вермонта.

Корисницима Дневног центра се у оквиру боравка осигурава и један оброк дневно, а када год то прилике дозвољавају и пакети подршке за породице и дјецу у стању потребе (ужина за школску дјецу, школске ташне и прибор за школу, прехрамбени, хигијенски пакети, одјећа).

Свјетски дан ромског језика се обиљежава као ромски национални празник и заузео је равноправно мјесто с друга два ромска празника (Свјетским даном рома и Међународним даном сјећања на ромске жртве геноцида у Другом свјетском рату).

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img