U Brčkom 72.334 birača

Aktivnosti Izoborne komisije Brčko distrikta na pripremi predstojećih opštih izbora u Bosni i Herecegovini zakazanih za 2. oktobar, za područje Distrikta teku po planu i već je urađen značajan dio posla.

Problem u ovom trenutku je što veoma veliki broj građana nema entitetsko državljanstvo, što je zakonski uslov za izlazak na izbore.

- Reklama -

Predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Mrkonjić kazala je da se na privremenom biračkom spisku za Brčko distrikt nalazi 72.334 upisana birača.

„Za biračku opciju Federacije BiH upisano je 43.263 birača, a sa opcijom entitetskog dražavljanstva Republika Srpska je 29.071 birač“, precizirala je Mrkonjić.

„Građani Brčko distrikta svoje aktivno i pasivno biračko pravo na opštim izborima mogu ostvariti ukoliko evidentiraju svoje entitetsko državljanstvo, opredijele se za entitetsko državljanstvo i tad će biti upisani u središnji birački spisak. Konačni birački spisak za ove izbore zaključuje se prema normama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine 18.08.2022. godine“, napomenula je Mrkonjić.

Do tada građani Brčko distrikta mogu pristupiti izboru postupka, evidentiranja ili izbora promjene entitetskog državljanstva u Odjeljenju za javni registar Vlade Brčko distrikta, kad su u pitanju redovni birači.

Konačni birački spisak za raseljene osobe i prijava za glasanje putem pošte zaključuje se 19.07.2022. godine. Prema oporetivnom planu CIK-a BiH u toku je izlaganje privremenog biračkog popisa koji je se nalazi na mjestima sa prethodnih izbora.

Podaci o navedenom mogu se naći na službenim stranicama Centralne izborne komisije BiH. Andrea Mrkonjić podsjeća da je prijavljivanje izbornih subjekata, što je inače aktivnost Centrane izborne komisije u toku, a podnošenje kandidatskih listi će trajati do 4. jula.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime