spot_img
spot_img

U Brčkom 28 slučajeva morbila, za sada nema epidemije

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Pododjeljenju za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta u ovoj godini, kako je rekla na današnjoj konferenciji za novinare doktor medicine Jasmina Čehić Ljaljić, prijavljeno je 28 slučajeva oboljevanja od morbila.

Ona je dodala da je najmlađi oboljeli star šest mjeseci, te da je od ukupnog broja oboljelih njih šest hospitalizovano i da nisu vakcinisani ili su djelimično vakcinisani.

„Obuhvaćenost vakcinacijom protiv morbila za 2023. godinu iznosi 52 odsto, a potrebna vrijednost za postizanje kolektivnog imuniteta je 95 odsto vakcinisanih“, istakla je doktorica Čehić Ljaljić i pozvala sve roditelje da budu društveno odgovorni i da vakcinišu svoju djecu.

Ona je naglasila da su do sada klinički potvrđena tri slučaja i u skladu sa kriterijumima Svjetske zdravstvene organizacije još uvijek nema potrebe za proglašavanjem epidemije morbila na području Distrikta.

Šef higijesnko epidemiološke službe Doma zdravlja u Brčkom doktor specijalista epidemiologije Adrijana Grgić podsjetila da je uzročnik morbila morbili virus, a ova bolest u narodu poznatija je kao dječiji krzamak, ospice ili male boginje.

„Izvor bolesti je zaraženo lice i to četiri dana prije i u toku izbijanja osipa. Nakon kontakta sa oboljelim u periodu od sedam do 14 dana javljaju se rani siptomi i dolazi do curenja iz nosa, crvenila i suznih očiju, pojave konjuktivitisa te temperature tijela i do 40 stepeni. Potom se javljaju Koplikove mrlje, osip koji nije vodenast i javlja se iza ušiju, ide ka čelu i licu i zatim se spušta niz trup ka udovima. Osip se povlači istim redom kao što je i nastao,“ pojasnila je doktorica Grgić naglasivši da je ova bolest posebno opasna usljed pojave komplikacije kod djece starosti do dvije godine i odraslih lica preko 60 godina starosti.

„Komplikacije mogu zahvatiti sve organe u tijelu krenuvši od respiratornih organa, preko gastroenterološkog sistema (GI) gdje se može pojaviti i dijareja te hepatitis i pankreatitis, zaključila je doktorica Adrijana Grgić dodavši da je jedina prevencija kod ove bolesti vakcinacija.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img