spot_img
spot_img

U Brčkom 150 trafostanica bez potrebnih dozvola

Published:

spot_img

Šef Odjeljenja za komunalne poslove u brčanskoj Vladi Mićo Stevanović izjavio je da oko 150 trafo stanica na području distrikta koje su izgrađene uglavnom poslije rata nemaju upotrebne dozvole zbog čega u ovo Odjeljenje sve češće stižu zahtjevi za njihovo izmještanje.

„Za postavljanje tih niskonaponskih trafostanica vlasnici zemljišta davali su usmene saglasnosti samo da se priključe na elektro mrežu. Danas na zahtjeve elektroenergetskog inspektora, i tih istih građana skoro svakodnevno stižu zahtjevi za njihovo izmještanje. Mi u budžetu nemamo planiran novac za taj posao, nemamo obezbjeđenu lokaciju niti građevinsku dozvolu, tako da je faktički te trafoe nemoguće izmjestiti“ rekao nam je šef Stevanović.

On je podsjetio da je za dobijanje građevinske dozvole potrebno najmanje godinu dana, zbog čega bi čitava naselja, ukoliko inspektori budu insistirali na hitnom izmještanju tih trafo-stanica, mogla ostati bez električne energije.

„Da li su u pitanju namjere tih ljudi da naplate novac za lokaciju, jer se za cijeli postupak angažuju i advokati, ja ne znam. Znam da do sada imamo samo jednu važeću sudsku presudu u vezi sa izmještanjem 110 kilovoltnog dalekovoda i trafo stanice preko koje se strujom snabdjeva punionica vode „Maja“ u Rašljanima. Procjenjuje se da za taj posao treba 250.000 maraka. Mi nemamo taj novac a nismo ni učestvovali u izgradnji tog dalekovoda ni u postavljanju trafo, ali je Sud tako presudio. Po nalogu elektroenergetskog inspektora taj trafo i dalekovod se moraju ukloniti, svi su rokovi istekli, ali to još nije učinjeno”, rekao nam je Stevanović.

Na pitanje da nam odgovori koliko ima rješenja za izmještanje trafo stanica, nadležni inspektor Edin Hamidović u telefonskom razgovoru uputio nas je na službenika za etiku u Vladi distrikta Brčko.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Mićo Stevanović je komentarišući kapitalna ulaganja u elektroenergetski sistem u Brčkom rekao da je budžetom ovog Odjeljenja za tekući godinu, planirana izgradnja dvije trafo-stanice.

„Znamo da postojeće elektrosnabdijevanje u Brčkom nije najbolje. Moramo međutim znati da čak 90 odsto budžeta kreiraju poslanici, odnosno skupštinska većina, tako da neki naši prijedlozi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti nisu prihvaćeni. Mi moramo realizovati ono što je predviđeno knjigom budžeta“ precizirao je Stevanović.

Hoće li novac i u ovom slučaju biti presudan za postizanje dogovora ili će značajan broj naselja u Brčkom zbog izmještanja, odnosno uklanjanja trafoa jedna period biti bez struje, čime bi se nanijela ogromna šteta, pitanje je na koje odgovor trebaju da daju nadležnie institucije distrikta.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img