U Brčko stiglo 20.000 vakcina Sinofarm

U Brčko distrikt večeras je stiglo 20.000 vakcina Sinofarm koje su nabavljenje direktnim putem.

Vakcine su, zajedno sa novinarima, dočekali gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić, te direktor JZU Zdravstveni centar Brčko Nihad Šibonjić.

Kadrić je istakako da je ovo veliki uspjeh za ovako malu zajednicu, naročito jer se radi o direktnoj nabavci.

“Želim odati priznanje šefu Odjeljenja za zdravstvo koji je jako angažovan bio na realizaciji ove nabavke”, rekao je Kadrić.

“Do sada smo kroz COVAX mehanizam naručili 32.000 doza, što je bilo dovoljno za 16.000 stanovnika. Platili smo to preko 500.000 KM. Do sada, kroz COVAX sistem dobili smo 6.440 doza vakcina, kroz program EU4Health isporučeno je 3.510, dok je putem donacija do sada pristiglo 4.380 doza vakcina”, naveo je Kadrić.

Kadrić je objavio i da se do sada za vakcinaciju prijavilo 12.338 građana Distrikta.

On je dodao i da nema podataka o broju građana Distrikta koji su se vakcinisali u Republici Srbiji, ali da će se pokušati doći do tih informacija kako bi se mogao pratiti naš plan vakcinacije.

“Nabavka koju smo osigurali danas, sa ovih 32.000 koje imamo kroz COVAX mehanizam i donacijama koje smo do sada dobili, po našim procjenama u potpunosti će osigurati ispunjenje naših ciljeva za imunizaciju stanovništva Brčko distrikta”, istakao je gradonačelnik.

Kadrić je iskoristio priliku i da apeluje na građane distrikta da ne zaboravimo lako u kakvim smo uslovima bili do prije nekoliko mjeseci.

“Molim sve građane Distrikta da iskoristimo ovaj ljetnji period, da pristupimo vakcinaciji. Posebno želim na ovaj način pozvati i obavezati prosvjetne radnike, jer samo je do sada 40% prosvjetnih radnika vakcinisano. Molim sve ostale koji se nisu vakcinisali, da to urade. Sve državne službenike, posebno šalterske državne službenike koji rade sa strankama. Institucije moraju ispunjavati svoje obaveze prema građanstvu. Moraju biti primjer ostalim građanima u Distriktu. Ne smijemo zaboraviti kroz kakvo smo stanje prošli”, rekao je Kadrić.

“Da sebi ne dozvolimo da moramo ponovo zatvarati škole, da moramo ponovo ograničavati kretanje građanima Distrikta, da moramo preduzimati nepopularne mjere koje smo očigledno jako brzo zaboravili”, zaključio je Kadrić.

Direktor Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Nihad Šibonjić naglasio je da Brčko ulazi u fazu masovne vakcinacije.

„Nabavili smo dovoljan broj vakcina i sada nam je važno da, nakon što Agencija za lijekove potvrdi njihovu ispravnost, vakcinišemo što veći broj ljudi u što kraćem periodu. Zato ćemo povećati broj timova i vjerovatno broj mjesta na kojima će se građani moći vakcinisati“, dodao je Šibonjić.

On je takođe apelovao na građane da se vakcinišu i podsjetio na teške scenarije koji su prošli oboljeli od korona virusa pa i smrtnih ishoda.

U Brčko distriktu se zaključno sa 8. 7. za vakcinaciju prijavilo 12.338 građana. U skladu sa Planom vakcinacije njih 4.942 potpuno je vakcinisano, a 6.397 građana vakcinisano je prvom dozom, što znači da je u procesu vakcinacije učestvovalo 11.500 građana. Brčko još uvijek ne raspolaže podatkom koliko se građana vakcinisalo u Republici Srbiji.

Očekuje se da će nabavka od 20.000 doza vakcine „Siniofarm“ i 32.000 doza koje Brčko sukcesivno nabavlja kroz „COVAX program“ i EU4Health u potpunosti obezbijediti ispunjenje ciljeva za imunizaciju stanovništva.

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime