U Brčko stigli glasački listići

Izborna komisija Brčko distrikta BiH danas je, a prema već utvrđenom redoslijedu Centralne izborne komisije BiH, zaprimila osjetljivi izborni materijal, odnosno za sva biračka mjesta i mobilne timove glasačke listiće i izvode za biračka mjesta.

Ovo je potvrdila predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Mrkonjić, naglasivši da je sav materijal zaprimljen u prostorijama Omladinskog centra i biće pod nadzorom Policije i zaposlenika Odjeljenja za javnu bezbjednost, dok se ne selektira po biračkim mjestima, kako bi dan prije izbora bio spreman za primopredaju predsjednicima i članovima biračkih odbora.

U Brčko distriktu su ukupno 142 biračka mjesta, od čega 140 redovnih i dva gdje mogu glasati birači u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima.

Prema njenim riječima, završena je i aktivnost akreditiranja posmatrača, a na prijedloge ovjerenih političkih subjekata, što je nadležnost Izborne komisije Distrikta.

“Ukupno smo imali 1.452 zahtjeva za akreditirati posmatrače. Od toga je 11 odbijenih, a 1.441 prijedlog političkog subjekta je prihvaćen, koliko smo ih i akreditiovali”, precizirala je Mrkonjić.

Dodala je, kada je riječ o akreditovanju međunarodnih posmatrača, što je u nadležnosti CIK-a BiH, da će ih određen broj biti i na posmatranju izbornog procesa u Brčkom, a takođe prema najavama sva izborna mjesta bi trebala biti pokrivena i sa nezavisnim posmatračima od početka otvaranja biračkog mjesta do samog prebrojavanja glasačkih listića.

Mrkonjić je pozvala sve birače da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na glasanje, ali i još jednom zbog ozbiljnosti situacije sa pandemijom apelovala na one koji će glasati da poštuju propisane epidemiološke mjere.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime