U Brčko iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme

U Brčko distrikt BiH danas je u prvoj pošiljci iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme ukupne vrijednosti oko 380.000 KM koja će se koristiti u borbi protiv virusa korona.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje Siniša Milić kazao je da je u pošiljci stiglo 300.000 maski, 300.000 rukavica i 2.000 zaštitnih odijela i da se naredne sedmice očekuje i druga pošiljka u kojoj će se dobiti 10.000 medicinskih maski, 10.000 odijela i 3.000 zaštitnih naočala.

„Radi se o opremi koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima kako bi u skladu sa standardima radili svoj posao na zaštiti građana, ali kako bi zaštitili prije svega i sebe. Mi sa ovim kontingentom zapravo dobijamo dovoljne količine zaštitne opreme i da možemo konstatovati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno da se bori sa virusom korona“, kazao je Milić dodajući da su na svu sreću preventivne mjere koje su preduzete u prethodnom periodu dale dobre rezultate.

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da će današnja pristigla pošiljka iz Kine pomoći medicinskim radnicima da se lakše bore sa trenutnim stanjem.

„Mi smo se do sada na određeni način snalazili nabavljajući manje količine od domaćih proizvođača ili domaćih uvoznika. Međutim, ovo će sada relaksirati situaciju u radu. Kriza je dostigla vrhunac i nadam se da će se uskoro početi i sa popuštanjem određenih mjera“, kazao je Pezerović.

On je u izjavi za medije kazao da je bivši objekat „Cicibela“ uspostavljen kao karantin za sva lica koja su sa područja Distrikta i koja ulaze u svoju zemlju iz inostranstva.

„Ta lica po odluci Štaba biće odmah poslije ulaska u zemlju pregledana i upućena u karantin na period od 14 dana. Znači, svi oni koji dolaze neće moći da idu kući, kao što je bilo do sada, nego će morati da provedu 14 dana u karantinu. Tu imamo jedanaest prostorija i može primiti preko 30 lica“, kazao je Pezerović.

Nakon prijema pošiljke gradonačelnik Brčko distrikta BiH uručio je i zahvalnicu He Haibinu, predstavniku Udruženja za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva za doprinos gradu u borbi protiv virusa korona.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime