У Брчко дистрикту сваки дан све више заражених животиња, еутаназиране 1.102 свиње - nula49.com
spot_img
spot_img

У Брчко дистрикту сваки дан све више заражених животиња, еутаназиране 1.102 свиње

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Кризни штаб за праћење афричке свињске куге на подручју Брчко дистрикта саопћио је данас да се стање на терену свакодневно усложњава.

– Сваки дан број заражених животиња, као и број газдинстава, се повећава и тренутно их је 55, а еутаназиране су 1.102 свиње – рекао шеф ресорног одјељења брчанске владе Миленко Нинковић.

Кризни штаб је утврдио и приједлог висине одштете за угрожена газдинства, која се крећу од 6,5 марака за прасад до 1.300 марака за супрасне крмаче.

– Наш приједлог о коме ће коначну ријеч дати брчанска влада, што се висине одштете тиче, идентичан је оном у Републици Српској. Прасад до 35 килограма тежине биће обештећена са 6,5 марака. Свиње од 35 до 80 килограма су пет марака, свиње од 80 до 130 килограма су 4,20 конвертибилних марака, за супрасне назимице, приплодне крмаче и нерасти, предлаже се износ од 1.000 марака док супрасна крмача је 1.300 марака, с тим да се на све додаје и ПДВ – рекао је Миленко Нинковић.

У овој фази Кризни штаб је предложио да се из средстава резерви издвоји милион марака.

– Овај износ би био кориштен и за набавку хемијских и физичких средстава за еутаназију свиња, а потребно је ангажовати и додатни број особа које ће радити на еутаназији и збрињавању животиња – навео је Нинковић.

У том смислу Нинковић позива све заинтересоване становнике Дистрикта који желе помоћи у овом послу, да се јаве на број телефона 049/490-172, те каже да ће им бити плаћена дневница од 150 марака, а добиће и сву неопходну заштитну опрему, уз још једно подсјећање да свињска афричка куга није опасња по људе.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img