Tužilaštvo se zainteresovalo za raspravu Kadrić-Marković

Rasprava poslanika dr Branislava Markovića i predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića na 53. redovnoj sjednici održanoj početkom prošlog mjeseca izgleda da je zainteresovala brčansko Tužilaštvo.

Ovo se da zaključiti iz odgovora novinarima jedne redakcije koji potpisuje glavni tužilac Zekerija Mujkanović.

U odgovoru se kratko navodi da se Tužilaštvo “upoznalo sa sadržajem predmetne komunikacije sa 53. sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH i da će istražiti navode izrečene u okviru navedene rasprave u Skupštini Distrikta”.

Sličan odgovor dala je i Policija distrikta Brčko. Na upit po istom osnovu podsjećaju da Policija preduzima Zakonom predviđene mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

“S tim u vezi Skupštini Brčko distrikta BiH je odmah po završetku sjednice upućen zahtjev za dostavom transkripta sa održane 53. sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH”, kaže se u odgovoru novinarima.

Sporna komunikacija vođena je u okviru razmatranja Informacije o radu brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja

Treba podsjetiti da se poslanik Marković tokom diskusije posebno osvrnuo na rad Zdravstvenog centra. Pošto je zaposlen u toj ustanovi, iznio je ozbiljne optužbe na račun rukovodstva Centra.

“Tu ustanovu vode kriminalci koji ne znaju šta rade i ugrožavaju zdravlje 80.000 ljudi. Da li je normalno da direktor Zdravstvenog centra ima vozilo od 100.000 maraka i vozača, a da svi stanovnici Brčkog takođe imaju jedno sanitetsko vozilo i jednog vozača? Sveli su brčansko zdravstvo na seosku ambulantu. Neka se u sve uključi Tužilaštvo,” rekao je dr Marković.

Njemu je odmah replicirao Esed Kadrić predsjednik Skupštine rekavši mu da će za kvalifikaciju direktora da je kriminalac odgovarati i da će to dokazivati.

“Ovo što ti radiš je klasična trgovina uticajem. Ovo radiš zato što tražiš specijalizaciju za svoju suprugu. Radio si sve prije dok ti nismo pomogli da zaposliš suprugu. Ja sam ti najviše pomagao. I neka znaju kolege da sve što ovaj momak radi je pritisak na Javnu ustanovu Zdravstveni centar, ja ću otići u Policiju i reći sve što znam. Sram da te bude”, precizirao je predsjednik Kadrić.

Poslanik Marković nije ostao dužan predsjedniku Skupštine, podsjećajući javnost na Kadrićeve urgencije okrivljući ga da je preko direktora Šibonjića zaposlio brojne srodnike u JU “Zdravstveni centar”.

Javnost Brčko distrikta je s pravom očekivala promptnu rekaciju Tužilaštva distrikta i obavještavanje javnosti o pokretanju postupka.

Naročito zbog toga što je u Brčkom u prošlosti samo sumnja o korupciji bila predmet interesovanja nadležnih institucija.

Još 2003. godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo smjenjeni su tadašnji gradonačelnik i nekoliko visokih funkcionera u izvršnoj vlasti. Proces koji je vođen više je predstavljao politički obračun nego suđenje sa relevantnom presudom.

Osam godina kasnije Policija je postupajući po nalogu Tužilaštva sa dugim cijevima hapsila gradonačelnika.

On je pod “ozbiljnim optužbama” u akciji vrlo znakovitog naziva “Bingo”, nakon sudskog procesa platio više nego simboličnu novčanu kaznu.

Drugom visokom Vladinom funkcioneru je nakon sudskog procesa isplaćena odšteta od oko 50.000 evra.

Zajedničko za sve je da im je imunitet ukinut na osnovu anonimnih pretpostavki, prisluškivanja i gromoglasno najavljenih procesa.

I svi su, za razliku od skupštinske rasprave na 53. sjednici, bili obavijeni velom tajne, kako onoga šta su navodno učinili, i za šta su optuženi.

 

       

       

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime