spot_img
spot_img

Тужилаштво се заинтересовало за расправу Кадрић-Марковић

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Расправа посланика др Бранислава Марковића и предсједника Скупштине Брчко дистрикта БиХ Еседа Кадрића на 53. редовној сједници одржаној почетком прошлог мјесеца изгледа да је заинтересовала брчанско Тужилаштво.

Ово се да закључити из одговора новинарима једне редакције који потписује главни тужилац Зекерија Мујкановић.

У одговору се кратко наводи да се Тужилаштво “упознало са садржајем предметне комуникације са 53. сједнице Скупштине Брчко дистрикта БиХ и да ће истражити наводе изречене у оквиру наведене расправе у Скупштини Дистрикта”.

Сличан одговор дала је и Полиција дистрикта Брчко. На упит по истом основу подсјећају да Полиција предузима Законом предвиђене мјере и радње из своје надлежности.

“С тим у вези Скупштини Брчко дистрикта БиХ је одмах по завршетку сједнице упућен захтјев за доставом транскрипта са одржане 53. сједнице Скупштине Брчко дистрикта БиХ”, каже се у одговору новинарима.

Спорна комуникација вођена је у оквиру разматрања Информације о раду брчанског Фонда здравственог осигурања

Треба подсјетити да се посланик Марковић током дискусије посебно осврнуо на рад Здравственог центра. Пошто је запослен у тој установи, изнио је озбиљне оптужбе на рачун руководства Центра.

“Ту установу воде криминалци који не знају шта раде и угрожавају здравље 80.000 људи. Да ли је нормално да директор Здравственог центра има возило од 100.000 марака и возача, а да сви становници Брчког такође имају једно санитетско возило и једног возача? Свели су брчанско здравство на сеоску амбуланту. Нека се у све укључи Тужилаштво,” рекао је др Марковић.

Њему је одмах реплицирао Есед Кадрић предсједник Скупштине рекавши му да ће за квалификацију директора да је криминалац одговарати и да ће то доказивати.

“Ово што ти радиш је класична трговина утицајем. Ово радиш зато што тражиш специјализацију за своју супругу. Радио си све прије док ти нисмо помогли да запослиш супругу. Ја сам ти највише помагао. И нека знају колеге да све што овај момак ради је притисак на Јавну установу Здравствени центар, ја ћу отићи у Полицију и рећи све што знам. Срам да те буде”, прецизирао је предсједник Кадрић.

Посланик Марковић није остао дужан предсједнику Скупштине, подсјећајући јавност на Кадрићеве ургенције окривљући га да је преко директора Шибоњића запослио бројне сроднике у ЈУ “Здравствени центар”.

Јавност Брчко дистрикта је с правом очекивала промптну рекацију Тужилаштва дистрикта и обавјештавање јавности о покретању поступка.

Нарочито због тога што је у Брчком у прошлости само сумња о корупцији била предмет интересовања надлежних институција.

Још 2003. године због сумње да су починили кривично дјело смјењени су тадашњи градоначелник и неколико високих функционера у извршној власти. Процес који је вођен више је представљао политички обрачун него суђење са релевантном пресудом.

Осам година касније Полиција је поступајући по налогу Тужилаштва са дугим цијевима хапсила градоначелника.

Он је под “озбиљним оптужбама” у акцији врло знаковитог назива “Бинго”, након судског процеса платио више него симболичну новчану казну.

Другом високом Владином функционеру је након судског процеса исплаћена одштета од око 50.000 евра.

Заједничко за све је да им је имунитет укинут на основу анонимних претпоставки, прислушкивања и громогласно најављених процеса.

И сви су, за разлику од скупштинске расправе на 53. сједници, били обавијени велом тајне, како онога шта су наводно учинили, и за шта су оптужени.

 

       

       

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img