spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта подигло оптужницу за покушај убиства

spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Марка Дедића (23) из Брчког, једног од двојице осумњичених за покушај убиства навијача ФК Црвена звезда из јуна мјесеца ове године.

Оптужницом потврђеном пред Основним судом Дистрикта он је истовремено оптужен и за кривична дјела изазивања опће опасности и недозвољеног држања оружја или експлозивних твари.

Тужилаштво Дистрикта оптужило је Марка Дедића због сумње да су он и лице с иницијалима Н.Б. 20. јуна око 14:05 сати, на магистралном путу М14.1, Брчко- Бијељина, пуцњевима из аутоматског оружја на возила у покрету другог покушали лишити живота. Сумња се да су се њих двојица у мјесту Трњаци, аутомобилом којим је управљао оптужени, приближили колони возила с навијачима ФК Црвена звезда која се кретала за Београд, након чега је Н.Б. из аутоматског оружја Каласхников -Пушкомитраљез испалио више метака у правцу колоне. Усљед тога дошло је до оштећења на оба возила у колони, међу којима и до пробоја пушчаног зрна кроз вјетробранско стакло задњег возила, те наношења тјелесних повреда двојици малољетника из Приједора, при чему је Р.Д. пробојем метка у предјелу вратне кичме тешко тјелесно повријеђен.

Тужилаштво је, у сарадњи с Полицијом Дистрикта, спровело брзу, интензивну и свеобухватну истрагу усмјерену на неодложно процесуирање осумњичених окончавши је према Дедићу подизањем оптужнице за свега два и по мјесеца након критичног догађаја. Он је оптужен за кривична дјела убиства у покушају (из члана 163 став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ), изазивања опће опасности (из члана 317 став 3) и недозвољеног држања оружја или експлозивних твари (из члана 365 став 1 Кривичног закона).Оптужницу, којом је истовремено затражило и продужење притвора према оптуженом због опасности од бјекства и бојазни да ће уништити, сакрити, измијенити или кривотворити доказе или трагове важне за кривични поступак, Тужилаштво је доставило Основном суду гдје је у цијелости потврђена.

Кривичним законом Дистрикта прописано је да ће се учинилац за покушај кривичног дјела казнити у границама казне прописане за то кривично дјело, а може се и блаже казнити.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img