spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта подигло оптужницу против Ферхата Ћејвановића

spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Ферхата Ћејвановића (54)*, службеника у Влади дистрикта Брчко, због сумње да је у поступку додјеле подстицаја за пољопривредну производњу од странке тражио и узео новац у износу од хиљаду КМ.

По окончању још једне антикорупционе истраге у Одјелу за пољопривреду, шумарство и водопривреду, шеф Пододјела за пољопривреду оптужен је за примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Оптужницом потврђеном пред Основним судом у Брчком, Ћејвановићу се ставља на терет да се у два наврата састао с пуномоћником подносиоца захтјева за подстицај тражећи од њега новац да би за странку исходовао позитивно рјешење. Како се наводи у оптужници он је, након што је Е.Ф. поднио уредан захтјев, тврдио како наводно има одређених проблема у том предмету, али да их он може ријешити утицајем на службеника који је преузео обраду захтјева, за шта је тражио хиљаду КМ. Он је, дакле, захтијевао и примио награду за себе да кориштењем свог стварног службеног положаја посредује да одговорно лице у институцијама Брчко дистрикта БиХ изврши службену радњу – закључује се у оптужници.

Ћејвановић је ухапшен 17. фебруара 2020. године у оперативној акцији Полиције Дистрикта кодног назива ТЕМПО у тренутку када му је Е.Ф. при изласку из објекта бензинске пумпе Газпром у Брчком, гдје су се претходно састали, дао тражени новац. Одмах је предат Тужилаштву на чији му је приједлог одређен притвор, а усљед опасности да ће поновити кривично дјело и утјецајем на свједоке ометати кривични поступак. Иако му је по истеку једног мјесеца притвор одлуком суда укинут, Тужилаштво и Полиција наставили су заједничку антикорупциону, али и финансијску истрагу, прикупивши доказе за подизање оптужнице, те за одузимање незаконито стечене имовине од оптуженог. Финансијском истрагом утврђено је да Ћејвановић посједује имовину у вриједности од 256.258,32 КМ, за коју нема доказ о законитом основу стицања.

Пред Основним судом Тужилаштво је оптужило Ћејвановића за кривично дјело Примање награде или другог облика користи за трговину утицајем (из члана 376 став 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) с прописаном казном затвора од шест мјесеци до пет година. Усто, због утврђене очигледне несразмјере између законитих прихода и имовине оптуженог стечене од 2001. године, Тужилаштво је предложило да суд од оптуженог одузме четири стана, три у Тузли и једног стана у Брчком.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img