spot_img
spot_img

Detalji ubistva u Gornjem Zoviku: Sjedili zajedno, posvađali se, pa ubijen nakon svađe

spot_img
spot_img

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud odredio je pritvor Mirku Andriću* (49) osumnjičenom da je prije nekoliko dana u mjestu G. Zovik, južno od Brčkog, lišio života Lovru Čerkezovića. Jednomjesečni pritvor Andriću određen je zbog opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Andrića zbog sumnje da je prije nekoliko dana u Gornjem Zoviku, zaseoku Bunarić, u blizini planinarskog doma Sv. Bernard lišio života Čerkezovića. Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, nakon što su se uz konzumiranje alkoholnih pića družili u kući žrtve, u susjednom naselju Boće, oni su Lovrinim automobilim došli do Bunarića, a u toku vožnje došlo je do verbalne prepirke i skretanja na šumski put u blizini planinskog doma Sveti Bernard. Izašavši iz auta nastavili su prepirku, a potom je osumnjičeni više puta udario žrtvu rukama i nogama po tijelu i glavi, a zatim i tupim predmetom u predjelu leđa, oborivši ga na zemlju. Svjestan da takvom radnjom može nastupiti njegova smrt, Mirko je uhvatio Lovru za vrat objema rukama stiskajući ga upotrebom fizičke snage i lupajući ga tako više puta glavom od zemlju, na koji način ga je lišio života – navedeno je prijedlogu za određivanje pritvora.

Pošto je 24. juna lišen slobode, Policija je nad njim izvršila kriminalističku obradu nakon čega ga je juče predala Tužilaštvu. Da bi se osiguralo njegovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Tužilaštvo je odmah podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da osumnjičenom odredi pritvor. Tužilaštvo je u prijedlogu ocijenilo da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i bojazan da bi uticajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak. Usto, Tužilaštvo je istaklo da se radi o krivičnom djelu koje je posebno teško, s obzirom na način izvršenja i posljedice, te da bi puštanje osumnjičenog na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je danas, usljed opasnosti od uticaja na svjedoke, odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca, a odluku o pritvoru osumnjičeni može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom.

U međuvremenu, Tužilaštvo u saradnji s Policijom intenzivno nastavlja provođenje istražnih radnji usmjerenih na prikupljanje dokaza za krivično djelo Ubistva (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img