spot_img
spot_img

Троје Брчака заражено вирусом Западног Нила

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На подручју Брчко дистрикта су, до сад, три особе заражене вирусом Западног Нила, потврђено је данас за “Радио Брчко” из Хигијенско епидемиолошке службе.

Сва ова лица се налазе на лијечењу у Универзитетско-клиничком центру у Тузли и, према посљедњим информацијама, њихово стање је стабилно, те би ускоро могли бити враћени на кућно лијечење.

Др Мирјана Кузмановић, шефица ове службе је истакла да чак 80 посто људи неће ни знати да су се заразили вирусом односно неће имати никакве симптоме. Код 20 посто људи ће се појавити симптоми слични грипу, а тек мање од један посто заражених развит ће озбиљан облик болести и углавном се ту ради о лицима старије животне доби са већ постојећим другим хроничним обољењима.

Преносилац овог вируса је тиграсти комарац.

Иако су на подручју Дистрикита забиљежена три случаја заразе овим вирусом, а у земљама региона до сад већ има евидентираних и по неколико стотина. Др Кузмановић истиче да не треба стварати панику као и да нема бојазни да се вирус може пренијети са особе на особу. Главни извор заразе је ујед зараженог комараца.

Према подацима Еуропског центра за спречавање и сузбијање болести, до 6. септембра на подручју Еуропе забиљежено је укупно 1.112 случајева обољелих од грознице Западног Нила.

Највише обољелих је регистровано у Италији (327), Србији (262) и Грчкој (168). У Хрватској је, од појаве првих обољелих, болест лабораторијски потврђена код 39 особа,.

Од болести Западног Нила је у протеклих неколико мјесеце умрла 71 особа.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img