Тријумф људскости Жељка Лазаревића: Брчак који је многим супружницима помогао да остваре највећи сан - nula49.com
spot_img
spot_img

Тријумф људскости Жељка Лазаревића: Брчак који је многим супружницима помогао да остваре највећи сан

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Жељко Лазаревић је новинар из Брчког, власник арт кафеа Jazzwa те предсједник Удружења грађана “Беба више”, а захваљујући његовом несебичном ангажману, бројни супружници су добили прилику за проширење породице, посредством поступка вантјелесне оплодње.

У срцу градића на Брки и Сави, гдје је становништво разапето између останка у босанскохерцеговачкој реалности и одласка у бљештавило запада, налази се мала оаза наде, мјесто гдје се из табуа рађају снови и гдје се људи распознају само по својим судбинама.

Један човјек је у срцу тог мјеста, а његова вјера у љубав и добро је постала нада за младе родитеље да могу имати дјецу и у околностима у којима им сама природа није била наклоњена.

Жељко Лазаревић је новинар из Брчког, власник арт кафеа Jazzwa, предсједник Удружења грађана “Беба више”, прве организације у БиХ за борбу против стерилитета која је чланица Fertility Europe организације и добитник специјалне награде УНИЦЕФ-а за заштиту права дјеце.

Захваљујући његовом ангажману кроз ово удружење, али и несебичном залагању његових истомишљеника, у Брчком тренутно одраста више од тридесет нових малих Брчака, рођених из пркоса и љубави.

“Истина је да сам све ово урадио због себе, јер и сам не могу имати дјецу. Желио сам ријешити свој проблем, свој живот направити бољим, али ме онда као гром погодило сазнање колико људи има исти проблем и да ја нисам острво на којем ће се живјети бајка док цијело копно гори. Погодило ме и то колико сви тај проблем игноришу, од самих људи, до власти. Тешко сам то подносио, и своју судбину, и ту индолентност, али нисам се смио препустити огорчењу. Љубав је морала бити главна покретачка снага, не инат, нити огорчење, јер ту смо дјецу морали одгајати у љубави”, казао је Жељко.

Када је удружење “Беба више” почело са радом, у Брчко дистрикту се финансирао само један поступак вантјелесне оплодње. Данас се из различитих извора у Брчком финансира чак пет поступака, а парови више не морају клиникама плаћати огромне своте унапријед, те чекати на рефундацију средстава. Жељко ово сматра властитим тријумфом, али и коначним тријумфом људскости.

“Сматрам личним успјехом то што смо убиједили локалне власти да је неприхватљиво да људи не могу имати дјецу јер немају новца. Вјерујем да се сви сад осјећају боље. Ја знам да се ја осјећам као изван овог свијета кад видим дијете како хода са својим родитељима, а ја то дијете знам још од тренутка док је било тек пуста жеља. То нема цијену. Сретан сам и што, иако и сам вјероватно нећу имати дјецу, нећу бити огорчени старац који презире дјецу јер се судбина њему није насмијешила. Колико год смо ми кроз удружење оплеменили животе других, и нас је ово искуство оплеменило”, каже овај Брчак.

Дубоко вјерује да мотивација за све што човјек ради мора бити љубав, јер у супротном ништа неће успјети. Из тог увјерења је настала и Јаззwа, култни кафић којег данас води, јер није могао поднијети помисао да ће ово мјесто у којем је пулс мира дословно опипљив, бити затворено.

На улазу у Jazzwa госте дочекују мурали Бекима Сејрановића и Соње Савић, а из звучника лагане ноте Балашевића, Рундека, ЕКВ-а и Индекса. У овој оази наде и људскости одржавало се све што је Брчком недостајало – филмске пројекције, изложбе, књижевне вечери и фестивали. Његова одлучност и храброст су постале путоказ другима да не допусте да их властити изазови обесхрабре.

“Ја вјерујем да ће нека бака, ако јој помогнем с кесама у хаустору, рећи то својој кћерки или сину, да ће рећи своме унуку и да ће он већ сутра исто то учинити некоме другом јер је то неко учинио за његову баку. Исто тако вјерујем да ће неко из Jazzwa-е отићи сретан јер је видио добру слику или упознао некога драгог”, поручио је Лазаревић.

Људи филантропског срца дио су наших заједница, а њихова добра дјела дио многих живота које су оплеменили. Често под велом скромности, несебично дарују своје вријеме, знања и новац заједници коју воле.

Потврда су томе да филантропија живи у нашим градовима, а вриједности које живе ода друштву какво би и наше могло бити. Управо због тога, од велике је важности у времену опћег неповјерења и безнађа истакнути овакве појединце и захвалити им се што упркос свему и изнад свега воле људе и вјерују у боље сутра.

Серијал прича о људима филантропског срца, које подржава и портал Klix.ba, Фондација тузланске заједнице доноси с циљем подизања свијести о важности промоције културе даривања и јачања повјерења грађана у рад цивилног сектора.

Активност се реализује уз подршку Владе Сједињених Америчких Држава, кроз УСАИД, у оквиру програма Снага локалног.

 

 

(klix.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img