spot_img
spot_img

Tri godine od prvog slučaja zaraze korona virusom u Brčkom

spot_img
spot_img

Danas se navršava tačno tri godine od kako je zvanično zabilježen prvi slučaj zaraze korona virusom u Brčko distriktu.

Za tri godine u našoj zajednici ukupno je testirano više od 88 hiljada građana, od kojih je 16.200 bilo kovid pozitivnih pacijenata. Prema poslednjim podacima nadležnih institucija 550 naših sugrađana izgubilo je bitku sa virusom korona. Proces imunizacije od virusa korona u Brčko distriktu i dalje traje i do sada je prema procjenama nadležnih, vakcinisano oko 40 odsto stanovništva u našem gradu.

Prvi slučajevi zabilježeni su kada su se dvoje turista iz Brčkog zarazilo tokom prekookeanskog leta vraćajući se sa odmora sa jedne karipske destinacije. Iako nije zvanično potvrđeno, pretpostavlja se da su se zarazili na putovanju, a po dolasku u našu zemlju odmah su, po instrukcijama Inspektorata, izolovani.

Na samom početku pandemije korona virusa mnogi naši sugrađani nisu ozbiljno shvatali da im zaraza do sada nepoznatim virusom može nanijeti ozbiljne zdravstvene probleme. Tokom samih početaka pandemije građani su vrlo rijetko nosili zaštitna sredstva kojih je u to vrijeme često nestajalo u apotekama. Bila je povećanja potražnja za gumenim rukavicama, zaštitinim maskama, toalet papirom i dezinfekcionim sredstvima.

Građani Distrikta oslanjali su se na preporuke Kriznog štaba i medije koji su svakodnevno donosili zabrinjavajuće informacije o pandemiji u svijetu.

Kako je pandemija odmicala i javljala se u talasima tako su i građani postali svjesniji i odgovorniji u spriječavanju širenja ove zaraze.

Kako se u svijetu i danas pojavljuju razne podvarijante ovog virusa, kod jednog broja stanovnika i dalje nije isključen oprez i obavezna distanca.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img