spot_img
spot_img

Трећи Бизнис форум Брчко дистрикта БиХ: Дијаспора је покретач развоја

spot_img
spot_img
spot_img

Предузетништво и инвестиције дијаспоре у бх. економију често се поздрављају као покретачи развоја и позитивних промјена.

На овогодишњем, трећем по реду, Бизнис форуму Брчко дистрикта, са темом Дијаспора за партнерство, говорило се о конкретним инвестицијама и улагањима у сарадњи са локалним властима, приватним сектором и бх. дијаспором.

Идеја водиља је креирати концепт нових процеса економског развоја који се заснивају на успјешном пословању и партнерству између јавног, приватног и академског сектора како би се побољшали заједнички напори за потицање економског развоја. Дијаспора у овим процесима има врло значајну улогу.

“Данас ћемо приказати позитивне примјере пољопривредника који су се вратили у Брчко дистрикт и значајно инвестирали у Брчко. Презентоваћемо и Стратегију сарадње Брчко дистрикта са дијаспором која је још увијек у нацрту и ово је изузетна прилика да укључимо што више мишљења и донесемо што боље закључке како бисмо у будућности имали квалитетнију сарадњу са дијаспором у БиХ” изјавио је Дамир Булчевић директор Бизнис форума Брчко дистрикта БиХ.

Брчко дистрикт улаже знатне напоре ка успостављању стратешког оквира, што је видљиво кроз нацрт Стратегије Брчко дистрикта БиХ за сарадњу са дијаспором. Бизнис форум је био идеална прилика да се покажу и успјешне праксе сарадње с дијаспором, као и конкретне развојне иницијативе.

„Мој примјер показује да само ако имате добру идеју и у БиХ постоји добра инфраструктура која ће подржати њену реализацију. Одлучио сам након професије у IT-у покренути свој бизнис и сада имам компанију која се бави производњом уља из коштице шљиве управо овдје у Брчком. Бизнис форум је одлична платформа која даје простор за развој, размјену успјешних пракси и разговора о заједничким изазовима“ изјавио је Владо Дамјановић.

Повезивањем економског капитала, знања, искустава дијаспоре из претходних пракси, с развојем предузетништва и приликама за успјешно пословање, подстиче се развој Босне и Херцеговине. Оваквим приступом се директно доприноси стварању нових радних мјеста и повећава приход домаћинстава, истовремено враћа и јача повјерење у домаће институције и оснажују постојеће везе.

Локалне власти идентификују и имплементирају локалне развојне иницијативе са дијаспором, пружајући унапријеђене услуге.

Резидентна представница УНДП-а у Босни и Херцеговини Стелиана Недера, говорила је о важности ангажмана дијаспоре за локални развој, те како чврсто вјерује да се дјелотворно ангажирање дијаспоре ослања на двосмјерну комуникацију и стварање одрживих системских рјешења, а користи се постижу само ако се заједнички ради на заједничким развојним циљевима.

“Дијаспора је важна за локални ниво не само због чињенице да шаље новац већ такођер и за велики број инвестиција у локалне компаније. Желимо пружити подршку сарадњи између дијаспоре и локалне управе, као и дијалогу партнера да се ради на развијању јасних стратегија на који начин се дијаспора у већој мјери може укључити. У оквиру ових иницијатива ћемо наставити дјеловати до 2020. То конкретно значи да ћемо радити на креирању нових радних мјеста, али исто тако и на инвестицијама дијаспоре у локалне пројекте, да ћемо се ангажирати у дијалог политика заједно са Министарством за људска права и избјеглице БиХ и радити на сарадњи.“

Пројекат “Дијаспора за развој” (D4D), је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са UNDP БиХ и IOM БиХ, креиран с циљем пружања могућности умрежавања и истраживања улагања у Брчко дистрикт БиХ и Босну и Херцеговину, доприносећи повећању социо-економских прилика и перспектива за људе у БиХ те унапређење егзистенције кроз снажнији ангажман дијаспоре.

“Дијаспора за партнерство је логичан слијед онога што радимо у оквиру пројекта Дијаспора за развој. Данашњи Бизнис форум би требао бити платформа за све органе власти и институције како би требало да се сарађује са исељеништвом, одосно како би требало да се граде и постављају зрели односи сарадње и инвестирање исељеништва у БиХ, првенствено кроз трансфер знања у приватни сектор, што је дијелом и суштина данашњег догађаја” закључио је Кемо Сарач помоћник министра у Министарству за људска права и избјеглице БиХ.

Брчко је изузетно погодна област за инвестирање због инфраструктуре и осталих капацитета, а управо улагање и инвестирање са исељеништвом може само допринијети много бољој развијености не само Брчко дистрикта већ уопште БиХ.

“Често чујем како бх. дијаспора жели урадити више за своју домовину осим само слања новца, они желе помоћи кроз своје искуство, контакте и знања. Управо због тога Швajцарска подржава Министарство за људска права и избјеглице БиХ у том покушају да приближи дијаспору домовини. Због тога је јако важно што смо данас у Брчком и треба урадити више по питању процедура које ће олакшати пословање предузећима и по питању усвајања закона. И на крају дана, овдје смо на неки начин да зауставимо креирање тако рећи нове дијаспоре” изјавила је амбасадорица Швицарске у БиХ Андреа Раубер Саxер.

Трећи Бизнис форум организира се у оквиру пројекта “Дијаспора за развој”, а који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених народа (UNDP) и Међународном организацијом за миграције (IOM).

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img