spot_img

Trebinjski sindrom: “Aerodrom” se preselio u distrikt Brčko

Published:

Vijest da konzorcijum slovenačkih firmi namjerava u Brčkom graditi međunarodni aerodrom iznenadila je javnost a među stanovnicima ovog grada izazvala podsmijeh i rezignaciju.

Ipak, predsjednik Skupštine u Brčkom Esed Kadrić kaže za BN Televiziju da je nakon prezentacije idejnog projekta počeo vjerovati da bi to mogla biti dobra razvojna šansa distrikta.

„Oni svoju ideju i ekonomsku opravdanost vide u budućoj industrijskoh zoni, blizini granice s Hrvatskom i inače vrlo povoljnom geo-položaju i saobraćajnoj infrastrukturi u Brčkom. Gradske vlasti će im biti na raspolaganju i podržati izgradnju ukoliko, kako su kazali, obezbijede već zaintreresovane investitore jer iz budžeta distrikta nećemo u ovaj projekat uložiti ni jednu marku a možemo imati veliku korist, pored ostalog zbog angažovanja naših graditeljskih firmi, zapošljavanja nakon završetka gradnje i drugih prihoda iz prometa roba i usluga“, objasnio je Kadrić.

Projektom na lokaciji (uz tek ucrtanu industrijsku zonu!)je  planirana pista duga 2.300 metara za kargo aerodrom s godišnjim kapacitetom prevoza 800.000 putnika i 250.000 tona robe…

Dugačak je spisak objekata o kojima Brčaci od više garnitara vlasti slušaju priču da su neoophodni a vlast ništa ne čine da ih ovaj grad i dobije, priznaje i predsjednik Skupštine.

Tako ni u tek nedavno usvojenom budžetu (232 miliona!) nema ni marke za:  gradski stadion – brčanski Skadar na Bojani, ni za bazene tik pored njega koji i ovog ljeta suvi i zakantačeni obrastaju u korov. Brčko nema sporstku dvoranu, nema pozorište, ima Savu i nigdje uređenu i bezbjednu plažu, ima Fabriku vode a puno naselja bez vodovoda. Posebna priča je ruglo od onoga što se samo zove autobuska stanica a tek je ružna nastrešica na stalnoj vjetrometini gradske periferije.

Zato se građani aerodromu uglavnom smiju i s pravom su ogorčeni.

A tvrdnja da za aerodrom, ako Slovenci uopšte obezbijede investitore, neće biti izdvojena ni jedna marka nije tačna: gradsko građevinsko zemljište i infrastruktura, kao i sve dozvole za izgradnju, imaju svoju cijenu.

Kolika je cijena građanskog strpljenja i da li je priča iz Brčkog samo repriza trebinjske sage o aerodromu, svjedočiće savremenici.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img