spot_img
spot_img

Траса кроз Брчко под посебном лупом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Изградња дионица у оквиру пројекта аутопута који би требало да повеже Београд и Сарајево биће у фокусу данашње конференције у Брчком, а посебна пажња требала би бити скренута управо на проблеме у Дистрикту јер за тај дио територије још није утврђена ни траса.

Аутопут који би требало Српску, преко дијела Посавине и Семберије, да повеже са Србијом је у републичким документима означен као стратешки пројекат, укупне дужине око 70 километара.

Србија ће, према најавама тамошњег министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горана Весића, до краја 2023. године завршити свој дио аутопута Београд – Сарајево, односно од Сремске Раче до Кузмина.

Он је након недавног састанка са министром комуникација и транспорта БиХ Едином Фортом рекао да ће заједнички гранични прелаз у Сремској Рачи да буде пуштен у саобраћај 2025. године, односно када буде била завршена траса аутопута од Раче до Бијељине, коју ће Српска финансирати у износу од 20, а Србија 80 одсто.

Почетак изградње те дионице озваничен је лани половином септембра у бијељинском насељу Велика Обарска. Ријеч је о траси вриједној више од 250 милиона КМ, која је саставни дио будућих аутопутева Бањалука – Бијељина – Београд и Београд – Сарајево, а ове године је потписан и уговор о изградњи дионице Брчко – Бијељина, вриједан 345 милиона КМ са партнерима из Кине.

Дионице

Вукосавље – Брчко (дужина око 33 километра)

Брчко – Бијељина (дужина око 17 километара)

Бијељина – Рача (дужина око 20 километара)

Међутим, ствари се много спорије одвијају у ФБиХ и самом Дистрикту за који је до сада било неколико састанака, али без епилога.

О овоме ће, како је потврђено за “Глас Српске” бити ријечи данас у Брчком и то на конференцији на којој ће присуствовати и представници Србије. План је, према ранијим најавама, утврђивање трасе аутопута Орашје – Брчко – Тузла, жељезнички коридори, али неизоставно питање јесте и изградња аутопута који ће повезати Београд и Сарајево, имајући у виду да је Брчко својеврсни чвор.

В.д. директора “Аутопутева Републике Српске” Недељко Ћорић истакао је за “Глас Српске” да ће представници Српске бити данас на састанку у Брчком и да се нада да ће у догледно вријеме бити ријешена отворена питања на том дијелу трасе кроз Дистрикт.

“На састанку се неће дефинисати траса, али ће се причати о активностима до којих се стигло у нашем дијелу од Бањалуке према Београду како би се и овај пут скренула пажња на важност и овог дијела. Брчко дистрикт мора да дефинише трасу и све своје законске и подзаконске акте да би се укључили на овај коридор изградње аутопута те како не би остали слијепо цријево”, рекао је Ћорић и додао да ће бити ријечи и о пословима на дионици из ФБиХ према Орашју.

И сам министар комуникација и транспорта БиХ Един Форто рекао је у јуну да је потребан замах у инвестицијама те да је да на том плану посебно важна и Тузла. Додао је да је потребно утврдити трасе према Тузли и Бијељини када је у питању пројекат аутопута Сарајево – Београд и најавио да ће то бити тема на конференцији у Брчком, као и дионица аутопута Орашје – Брчко – Тузла.

Турска

Представници БиХ су у Анкари још у марту 2021. године, током састанка са делегацијом Турске, потписали споразум о изградњи аутопута Сарајево – Београд. Плановима је предвиђена изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом те од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи, гдје је у току градња моста. Почетак радова у Србији је озваничен у октобру 2019. у Сремској Рачи, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана те чланова Предсједништва БиХ.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img