Tradicionalne ljetnje gužve u Distriktu

Brčko distrikt je i ove godine, tradicionalno, ljetnje praznike i dolazak studenata i domaćih stranaca (“gastarbajtera”)obilježio saobraćajnim gužvama. Ovogodišnji zastoji u saobraćaju ipak su na svoj način posebni – zbog izgradnje kružnog toka u mjesnoj zajednici Ilićka.

Naime, standardne gužve na koje su građani Distrikta već navikli tokom prethodnih godina, ovog ljeta dodatno su pojačane, pa nije rijetka situacija da se kolona vozila proteže od graničnog prelaza, sve do sjajno uređenog skretanja u ulicu V Ilićke koje vodi preko trotoara.

- Reklama -

Glavni razlog za ovakav uspjeh “Gužve u Brčkom 2018” su kamioni sa prikolicama i druga teretna vozila koji nekoliko puta dnevno blokiraju ulaz u ulicu koja trenutno služi kao magistralni put Brčko-Bijeljina.

Ipak, o tome zašto kamioni prave ove gužve nadležni i vozači tih kamiona se još nisu složili, pa trenutno imamo nekoliko mogućih objašnjenja:

– Nadležni za radove na kružnom toku tvrde da je alternativni put za teretna vozila (Grčica – bescarinska zona) jasno obilježen, te da bi policija trebala sankcionisati vozače koji ne poštuju saobraćajne znake;

– Vozači teretnih vozila tvrde da je signalizacija loša, te da su znaci uočljivi tek kada je već prekasno za sigurno prestrojavanje i skretanje;

– Policija se ne oglašava, iako je u prethodna dva dana primjetan veći broj patrola u naselju Ilićka;

– Građani Ilićke, naročito ulice V (koja je odnedavno postala magistralni put), kao i građani zarobljeni u stalnim gužvama u gradu ne traže objašnjenja, već rješenje problema.

Asfaltiranje trotoara na kružnom toku počelo je danas, pa ostaje nada da će radovi biti završeni brzo. Taman na vrijeme, kada studenti i strani gosti odu, a Brčko ponovo postane ono staro, dobro poznato – bez šetača, mladih ljudi, sa praznim baštama kafića i pustim ulicama.

Do sledećeg ljeta i “Gužvi u Brčkom 2019” koje će, vjerujemo, nadmašiti i ovogodišnje.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime