spot_img

Topljenjem snijega na području Distrikta moguće aktiviranje klizišta

Published:

- Advertisement -

S obzirom da je posljednjih dana došlo do naglog porasta temperature pa se snijeg otopio veoma brzo, pripadnici Odjeljenja za javnu bezbjednost brčanske Vlade tokom vikenda obilazili su klizišta, kojih na području Distrikta ukupno ima evidentirano preko 120.

Edin Zaimović, šef ovog odjeljenja, istakao je da dobar dio tih klizišta ugrožava privatne posjede i kuće, tako da postoji potreba za stalnim praćenjem istih.

“Imamo u Rašljanjima par takvih klizišta, u Gornjoj Skakvi, u Šatorovićima i Bijeloj. Otprilike ona su koncentrisana na obrancima Majevice. Ova klizišta su vrlo aktivna i vjerujem da će topljenje snijega prouzrokovati dalja kretanja zemljišta”, naglasio je Zimović.

Prema njegovim riječima, tokom obilaska, na nekoliko mjesta gdje su velika klizišta, utvrđeno je da bi ona dodatno mogla ugroziti javnu i privatnu imovinu.

“Planirali smo određena sredstva od oko 600.000 maraka za sanaciju klizišta. Ona su nedovoljna da riješe sve probleme što se tiče klizišta, ali mislim da ćemo jedan dio, koji je sada najaktuelniji i koji bi mogao načiniti najveću štetu, u narednom periodu sanirati. Gdje procijenimo da je moguće saniranje tome ćemo i pristupiti, a gdje se utvrdi da je saniranje neisplativo ljude ćemo iseliti i naći im adekvatan prostor za smještaj”, dodao je Zaimović.

Još je istakao da će se, u narednom periodu, pokušati pribaviti i sredstva iz pristupnih fondova, kako bi se što prije riješili nagomilani problemi po pitanju klizišta, ali i drugih opasnosti koje postaje na području Brčko distritka.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img